długość wektórów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
KrzysztofTrapczyq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 lut 2017, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polsza
Pomógł: 1 raz

długość wektórów

Post autor: KrzysztofTrapczyq »

Pewnie proste, ale jak to ugryźć?

Dane są wektory x i y, gdzie \(\displaystyle{ ||x||=3 , ||y||=4}\) i \(\displaystyle{ xy = -2.}\) Wyznaczyć \(\displaystyle{ ||x - 2y||, ||x + 3y||}\) oraz \(\displaystyle{ cos (}\)\(\displaystyle{ (x - 2y, x + 3y))}\)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

długość wektórów

Post autor: SlotaWoj »

\(\displaystyle{ xy=-2}\) pozwala obliczyć \(\displaystyle{ \cos(\angle\vec{x},\vec{y})}\) , a wtedy przyjmując układ współrzędnych o np. osi \(\displaystyle{ 0x\parallel\vec{x}}\) wyznaczyć współrzędne obu wektorów, wykonać działania na nich i obliczyć to, co wymagane w temacie.
ODPOWIEDZ