Układ równań metodą eliminacji Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ekscentryczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 lut 2017, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Układ równań metodą eliminacji Gaussa

Post autor: ekscentryczka »

Hej!
Mam problem z zadaniem:

Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z=-3 \\ x+y-z=4 \\ -x+3y+2z=3 \\ x+y+z=2 \end{cases}}\)


Wiem, na czym polega metoda eliminacji Gaussa, problem polega na sprowadzeniu tej macierzy do macierzy jednostkowej.... Jak to zrobić skoro mamy 4 wiersze i 3 kolumny? Wpadłam na pomysł, żeby sprowadzić 2 wiersze do identycznej postaci (i wykreślić jeden z nich), nie wiem niestety czy to dobry pomysł i jakie operacje wykonać (?)
Proszę o pomoc
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Układ równań metodą eliminacji Gaussa

Post autor: janusz47 »

Potraktuj zmienną np. \(\displaystyle{ z}\) jako parametr. rozwiąż metodą Gaussa układ równań \(\displaystyle{ 3\times 3.}\)
ODPOWIEDZ