Macierz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lis 2015, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: wco »

Niech \(\displaystyle{ V=R^{3}}\) , a \(\displaystyle{ f}\) będzie przekształceniem liniowym określonym w bazie \(\displaystyle{ e_{1} , e_{2} , e_{3}}\) macierzą \(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}15&-11&5\\20&-15&8\\8&-7&6\end{array}\right]}\) . Znajdź jego macierz w bazie złożonej z wektorów \(\displaystyle{ f_{1} = 2e_{1} + 3e_{2} + e_{3} , f_{2} = 3e_{1} + 4e_{2} + e_{3} , f_{3} = e_{1} + 2e_{2} + 2e_{3}}\) , prosiłbym o jakieś wskazówki, wiem, że mamy tutaj odczynienia z bazą standardową ale nie wiem co dalej.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2 lut 2017, o 13:45 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ