Punkt przecięcia prostej z płaszczyzną

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Akiro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 19 lis 2016, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Punkt przecięcia prostej z płaszczyzną

Post autor: Akiro »

Mam płaszczyznę o równaniu:
\(\displaystyle{ z= -\frac{1}{2}x + 2x - 1}\)

oraz prostą o równaniu:

\(\displaystyle{ 2(x-3)-(y-2)+(z-3) = 0 \\
z=-2x+y+7}\)


Czy punkt przecięcia osiągne poprzez przyrównanie tych równań:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}x + 2x - 1=-2x+y+7 \\
2y+ \frac{3}{2}x-8=0}\)

Z czego wyjdzie mi, że punkt przecięcia ma współrzędne (3/2,2, -8)
Dobrze to robie?
samorajp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 18 lis 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

Punkt przecięcia prostej z płaszczyzną

Post autor: samorajp »

Akiro pisze:Mam płaszczyznę o równaniu:
\(\displaystyle{ z= -\frac{1}{2}x + 2x - 1}\)
Czy gdzieś w równaniu tej prostej nie miał pojawić się \(\displaystyle{ y}\)?
Akiro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 19 lis 2016, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Punkt przecięcia prostej z płaszczyzną

Post autor: Akiro »

samorajp pisze:
Akiro pisze:Mam płaszczyznę o równaniu:
\(\displaystyle{ z= -\frac{1}{2}x + 2x - 1}\)
Czy gdzieś w równaniu tej prostej nie miał pojawić się \(\displaystyle{ y}\)?
Miał, błąd w wpisywaniu
ODPOWIEDZ