badanie niezaleznosci wektorow

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Dharel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2017, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

badanie niezaleznosci wektorow

Post autor: Dharel »

Majac trzy wektory powiedzmy v1=(0,1,2) ,v2(=1,0,2) v3=(1,2,0).
I za zadanie mam :
1)Zbadac liniowa niezaleznosc.
2)Sprawdzic czy generuja przestrzen R^3
3)Sprawdzic czy tworza baze.
Czy we wszystkich zadaniach nie trzeba zrobic tego samego ,czyli po prostu sprawdzic liniowa niezaleznosc?? Jesli sie myle to prosze o pokazanie jak sie powinno wykonac te zadania.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

badanie niezaleznosci wektorow

Post autor: pawlo392 »

Wektory tworzą bazę, jeżeli są liniowo niezależne i generują przestrzeń. Jak wykażesz jedynkę i dwójkę to masz odpowiedz na trzecie pytanie.
Dharel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2017, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

badanie niezaleznosci wektorow

Post autor: Dharel »

a jak wykaze pierwsze ,to przypadkiem nie wykaze drugiego.Jak mi wyjda 3 niezaleznie wektory trojwymiarowe to przeciez chyba generuja przestrzen R^3??
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

badanie niezaleznosci wektorow

Post autor: pawlo392 »

Dharel pisze:a jak wykaze pierwsze ,to przypadkiem nie wykaze drugiego.Jak mi wyjda 3 niezaleznie wektory trojwymiarowe to przeciez chyba generuja przestrzen R^3??
Tak, zgadza się.
ODPOWIEDZ