Wyprowadzić wzór na A^n

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Wyprowadzić wzór na A^n

Post autor: mint18 »

Mamy macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&2\\1&1\end{array}\right]}\). Jak wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&2\\1&1\end{array}\right]^n}\) ? Czy mógłby ktoś zrobić to zadanie na tym przykładzie?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Wyprowadzić wzór na A^n

Post autor: kerajs »

Liczysz:
\(\displaystyle{ A^2=...\\
A^3=...\\
A^4=...\\
A^5=...}\)

i zauważasz że
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&2\\1&1\end{array}\right]^n=\left[\begin{array}{ccc}2 \cdot 3^{n-1}&2 \cdot 3^{n-1}\\3^{n-1}&3^{n-1}\end{array}\right]}\)
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Wyprowadzić wzór na A^n

Post autor: mint18 »

Tak po prostu? Nie ma jakichś metod, żeby nie trzeba było tego zauważać? Bo tutaj się robi trochę taka zgadywanka.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Wyprowadzić wzór na A^n

Post autor: NogaWeza »

Rozkład Jordana może pomóc.
ODPOWIEDZ