przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
machoman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 1 lis 2016, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: machoman »

Witam czy mógłby mi ktoś pomóc z następującym zadaniem:
Napisać macierz przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f:R^2 \rightarrow R^3}\)
określonego warunkami \(\displaystyle{ f(1, 0) = (-3, 2, 4), f(0, 1) = (5, -3, 0)}\) i obliczyć \(\displaystyle{ f(1,-1)}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: a4karo »

Wsk: \(\displaystyle{ (1,-1)=(1,0)-(0,1)}\)
machoman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 1 lis 2016, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: machoman »

dziękuję za wskazówkę lecz nie mogę jej wykorzystać poniewąż nie wiem jak napisać macierz przekształcenia liniowego określonego danymi warunkami.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: a4karo »

A po co chcesz pisać macierz? Wykorzystaj własnośc przekształcenia liniowego
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: AiDi »

Może dlatego:
machoman pisze: Napisać macierz przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f:R^2 \rightarrow R^3}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: a4karo »

AiDi pisze:Może dlatego:
machoman pisze: Napisać macierz przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f:R^2 \rightarrow R^3}\)
Oj prawda. Czasem warto czytać całość. Inna sprawa, że takie sformułowanie sugeruje, że do obliczenia \(\displaystyle{ f(1,-1)}\) trzeba znać macierz .
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: pawlo392 »

Zauważ, że :
\(\displaystyle{ f(x_1,x_2)=(-3x_1+5x_2,2x_1-3x_2,4x_1)}\)
ODPOWIEDZ