Wyznacz macierz \(\displaystyle{ Y}\):
\(\displaystyle{ (2Y^{T}*A) ^{T} = B+ 3Y}\)
\(\displaystyle{ 2Y*A ^{T}=B+3Y}\)
\(\displaystyle{ Y*2*A ^{T}= B+3Y}\)
\(\displaystyle{ Y*2A ^{T}- 3Y = B}\)
\(\displaystyle{ Y(2A^{T}- 3I) = B}\)
wtrącenie:
\(\displaystyle{ C=(2A^{T}- 3I)}\)
\(\displaystyle{ Y = B* C^{-1}}\)
Dobrze to wyliczylem?
Przekształcenia równań macierzowych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Przekształcenia równań macierzowych.
Niestety nie, gdyż:
\(\displaystyle{ (KM) ^{T}=M ^{T}K^{T}}\)
\(\displaystyle{ (2Y^{T}A) ^{T} = B+ 3Y}\)
\(\displaystyle{ 2(Y^{T}A) ^{T} = B+ 3Y}\)
\(\displaystyle{ 2A ^{T}Y=B+3Y}\)
....
\(\displaystyle{ Y=C ^{-1}B}\)
\(\displaystyle{ (KM) ^{T}=M ^{T}K^{T}}\)
\(\displaystyle{ (2Y^{T}A) ^{T} = B+ 3Y}\)
\(\displaystyle{ 2(Y^{T}A) ^{T} = B+ 3Y}\)
\(\displaystyle{ 2A ^{T}Y=B+3Y}\)
....
\(\displaystyle{ Y=C ^{-1}B}\)