Rozwiązać układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Piotrox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 sty 2017, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Rozwiązać układ równań

Post autor: Piotrox »

Witam, mam rozwiązany pewien układ równań i waham się czy zrobiłem go prawidłowo. Robiłem metodą Gaussa-Jordana oto układ :
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x_{1}+3x_{2}+x_{3}+4x_{4}-9x_{5}=17\\x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}-3x_{5}=6\\x_{1}+x_{2}+x_{3}+2x_{4}-5x_{5}=8\\2x_{1}+2x_{2}+2x_{3}+3x_{4}-8x_{5}=14\end{cases}}\)

Wyniki wyszły takie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{1}\\x_{2}\\x_{3}\\x_{4}\\x_{5}\end {bmatrix}=\begin{bmatrix} 3+10x_{5}-2x_{3}\\1+7x_{5}+x_{3}\\x_{3}\\2-6x_{5}\\x_{5}\end{bmatrix} x_{3}\in R, x_{5}\in R}\)

Czy mógłby ktoś sprawdzić czy tak to wychodzi lub nakierować na dobre rozwiązanie? Serdecznie dziękuje za każdą zdobytą pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2017, o 12:51 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak "=" jest jak najbardziej symbolem matematycznym.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Rozwiązać układ równań

Post autor: florek177 »

OK
Piotrox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 sty 2017, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Rozwiązać układ równań

Post autor: Piotrox »

Dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ