Znajdź macierz odwzorowania wykorzystując macierze przejścia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
PatrykTraveler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 7 cze 2015, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Obłok Magellana
Podziękował: 3 razy

Znajdź macierz odwzorowania wykorzystując macierze przejścia

Post autor: PatrykTraveler »

Witam, mam problem z pewnym zadaniem.

Znajdź z definicji macierz odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ L: R[x] _{2} \rightarrow R[x]_{3}}\):
\(\displaystyle{ (Lp)(x) = 3xp(-x)}\) w bazach

\(\displaystyle{ B_{1}: p_{1} = x^{2} +2x, p_{2} = 3x-1, p_{3} = x-5}\)
\(\displaystyle{ B_{2}: q_{1} = x^{3} + x, q_{2} = x^{3}-x, q_{3} = x^{2}+1, q_{4} = x^{2}-1}\)

Następnie, wykorzystując macierze przejścia, znajdź macierz tego odwzorowania w bazach standardowych.

Chodzi mi jedynie o drugą część zadania.
ODPOWIEDZ