Uzasadnij że odwzorowanie jest izomorfizmem.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tangerine11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 14 razy

Uzasadnij że odwzorowanie jest izomorfizmem.

Post autor: tangerine11 »

\(\displaystyle{ f: A \ni x = 2^{n}3^{m} \rightarrow m + ni \in B}\)

\(\displaystyle{ A = \left\{ x \in \RR: x=2^{n} 3^{m} , \mbox{gdzie}\ m,n \in \ZZ \right\}}\)
\(\displaystyle{ B = \left\{ {z \in \CC: z=m+ni , \mbox{gdzie}\ m,n \in \ZZ}\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2017, o 14:28 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Uzasadnij że odwzorowanie jest izomorfizmem.

Post autor: yorgin »

Były jakieś próby?

Zadanie robi się z definicji izomorfizmu. Trzeba jeszcze dobrać odpowiednie działania do obu zbiorów. Do \(\displaystyle{ A}\) mnożenie, do \(\displaystyle{ B}\) dodawanie.

1. Sprawdzasz, że odwzorowanie jest monomorfizmem.

2. Sprawdzasz, że jest epimorfizmem.

Alternatywnie wyznaczasz odwrotne i pokazujesz, że złożenie jest identycznością
ODPOWIEDZ