Nieznane bazy, macierz przejścia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
talon21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 sty 2017, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Afdasd
Podziękował: 1 raz

Nieznane bazy, macierz przejścia

Post autor: talon21 »

Zadanie polega na tym, że mam dwie bazy \(\displaystyle{ B=\{a_1,a_2,a_3\}, B'=\{b_1,b_2,b_3\}}\) w \(\displaystyle{ R ^{3}}\)
I mam równanie typu: wektory z \(\displaystyle{ B' = A *\mbox{wektory z}\ B}\).
\(\displaystyle{ A}\) - to jest macierz \(\displaystyle{ 3x3}\) ze znanymi mi stałymi.

Potrzebuję teraz znaleźć macierz przejścia z \(\displaystyle{ B}\) do \(\displaystyle{ B'}\).
Zrobiłem to w ten sposób że za \(\displaystyle{ B}\) podstawiam bazę kanoniczną, wyliczam bazę \(\displaystyle{ B'}\), po czym obliczam \(\displaystyle{ M(B',B)}\) i wychodzi mi że owa macierz przejścia jest równa transponowanej macierzy \(\displaystyle{ A}\).
Czyli: \(\displaystyle{ A ^{T} * \mbox{wspolrzedne}\ B' = \mbox{wspolrzedne}\ B}\) - o ile dobrze to rozumiem


Czy dobrze robię "wymyślając" bazę, czy trzeba inaczej udowadniać lub coś że dla każdej innej bazy też to będzie działać.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2017, o 08:07 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowe braki i błędy w LaTeX.
ODPOWIEDZ