Macierz uzupełniona układu równań
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 gru 2016, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Macierz uzupełniona układu równań
Co możesz powiedzieć o układzie równań, którego macierz uzupełniona układu równań ma wymiar 4×7 i rząd równy 2? Napisz przykładową macierz uzupełnioną spełniającą powyższe warunki
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Macierz uzupełniona układu równań
A co wcześniej mogliśmy powiedzieć o tym układzie równań?
Tylko to, że układ który ma 4 równania i 6 niewiadomych nie może być układem oznaczonym (mieć jedno rozwiązanie). Może być układem sprzecznym lub układem nieoznaczonym z co najmniej dwoma parametrami.
To, że rząd macierzy uzupełnionej wynosi 2 niewiele wnosi informacji o układzie równań.
Układ może być sprzeczny, np:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc|c}1&1&1&1&1&1&1\\0&0&0&0&0&0&1\\0&0&0&0&0&0&0\\0&0&0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
albo nieoznaczony z czterema parametrami, np:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc|c}1&1&1&1&1&1&1\\0&0&0&0&0&1&1\\0&0&0&0&0&0&0\\0&0&0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
Tylko to, że układ który ma 4 równania i 6 niewiadomych nie może być układem oznaczonym (mieć jedno rozwiązanie). Może być układem sprzecznym lub układem nieoznaczonym z co najmniej dwoma parametrami.
To, że rząd macierzy uzupełnionej wynosi 2 niewiele wnosi informacji o układzie równań.
Układ może być sprzeczny, np:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc|c}1&1&1&1&1&1&1\\0&0&0&0&0&0&1\\0&0&0&0&0&0&0\\0&0&0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
albo nieoznaczony z czterema parametrami, np:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc|c}1&1&1&1&1&1&1\\0&0&0&0&0&1&1\\0&0&0&0&0&0&0\\0&0&0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)