Znaleźć macierz przekształcenia w nowej bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kulfon1500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 gru 2015, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Znaleźć macierz przekształcenia w nowej bazie

Post autor: kulfon1500 »

Mam takie zadanie:

Macierz przekształcenia liniowego L: U -> V ma w bazach {u1, u2}, {v1, v2, v3} przestrzeni U i V postać:
{{3,2}, {-1,1}, {2,-4}}
Wyznaczyć obrazy wektorów:
u1' = -2u1 + 3u2
u2' = 6u1 - u2
Znaleźć macierz przekształcenia w bazach {u1', u2'} {v1, v2, v3}

Nie wiem jak to ugryźć. Same obrazy wektorów uzyskałem mnożąc macierz przekształcenia przez odpowiednio {-2,3} i {6,-1}. Otrzymałem: {0,5,-16} i {16,-7,16}. Nie wiem czy dobrze.

Chcę znaleźć teraz macierz przekształcenia w nowej bazie. Znam wzór, ale tego się nie da pomnożyć :) Proszę o jakieś wskaówki

-- 15 sty 2017, o 18:26 --

Nie wystarczy tego pomnożyć sobie tak jak niżej?
{{3,2}, {-1,1}, {2,-4}}*{{-2,6},{3,-1}} = {{0,16}, {5,-7}, {-16,16}}
ODPOWIEDZ