Wyznacznik macierzy n na n.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Wyznacznik macierzy n na n.
Mamy macierz \(\displaystyle{ n \ x \ n}\) gdzie na przekątnej od "lewej góry do prawego dołu" są zera a reszta to jedynki. Jak policzyć wyznacznik takiej macierzy? Próbowałem jakoś "gausować" ale nic konkretnego nie mam.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznacznik macierzy n na n.
\(\displaystyle{ \left| A_n\right| =
\left|\begin{array}{cccc}
0 & 1 & \cdots & 1 \\
1 & 0 & \cdots & 1 \\
\vdots & \vdots & \ddots & \vdots \\
1 & 1 & \cdots & 0
\end{array}\right| =}\)
od wszystkich wierszy odejmuję wiersz ostatni
\(\displaystyle{ =\left|\begin{array}{cccccc}
-1& 0 & 0 & \cdots & 0 & 1 \\
0 &-1 & 0 & \cdots & 0 & 1 \\
\vdots & \vdots & \vdots & \ddots & \vdots & \vdots \\
0 & 0 & 0 & \cdots & -1 & 1 \\
1 & 1 & 1 & \cdots & 0 & 0
\end{array}\right|=}\)
i do ostatniego wiersza dodaję pozostałe wiersze
\(\displaystyle{ =\left|\begin{array}{cccccc}
-1& 0 & 0 & \cdots & 0 & 1 \\
0 &-1 & 0 & \cdots & 0 & 1 \\
\vdots & \vdots & \vdots & \ddots & \vdots & \vdots \\
0 & 0 & 0 & \cdots & -1 & 1\\
0 & 0 & 0 & \cdots & 0 & n-1
\end{array}\right| =(-1) ^{n-1}(n-1)}\)
\left|\begin{array}{cccc}
0 & 1 & \cdots & 1 \\
1 & 0 & \cdots & 1 \\
\vdots & \vdots & \ddots & \vdots \\
1 & 1 & \cdots & 0
\end{array}\right| =}\)
od wszystkich wierszy odejmuję wiersz ostatni
\(\displaystyle{ =\left|\begin{array}{cccccc}
-1& 0 & 0 & \cdots & 0 & 1 \\
0 &-1 & 0 & \cdots & 0 & 1 \\
\vdots & \vdots & \vdots & \ddots & \vdots & \vdots \\
0 & 0 & 0 & \cdots & -1 & 1 \\
1 & 1 & 1 & \cdots & 0 & 0
\end{array}\right|=}\)
i do ostatniego wiersza dodaję pozostałe wiersze
\(\displaystyle{ =\left|\begin{array}{cccccc}
-1& 0 & 0 & \cdots & 0 & 1 \\
0 &-1 & 0 & \cdots & 0 & 1 \\
\vdots & \vdots & \vdots & \ddots & \vdots & \vdots \\
0 & 0 & 0 & \cdots & -1 & 1\\
0 & 0 & 0 & \cdots & 0 & n-1
\end{array}\right| =(-1) ^{n-1}(n-1)}\)