Macierz + układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Novy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Macierz + układ równań

Post autor: Novy »

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}a&4&2\\1&a&1\\1&2&4\end{array}\right]}\)

oraz układ równań: \(\displaystyle{ A\,\,\left[\begin{array}{ccc}x\\y\\z\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}1\\2\\5\end{array}\right]}\)


teraz pytania:

Zbiorem wszystkich \(\displaystyle{ a R}\), dla których rząd(a)=2, jest .... ?
Ile jest takich \(\displaystyle{ a R}\), dla których trzeci wiersz macierzy A jest kombin. liniową pierwszego i drugiego?
Ile jest \(\displaystyle{ a R}\) dla których powyższy układ rów jest sprzeczny?



Prosiłbym krok po kroku...
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2007, o 13:47 przez Novy, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ