Kombinacja liniowa wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Qwertyluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 1 lis 2016, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 19 razy

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: Qwertyluk »

Niech dla wektorów \(\displaystyle{ w,u,v,s}\) zachodzi związek \(\displaystyle{ w=u+2v+s}\). Przedstaw wektor \(\displaystyle{ v}\) jako kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ w,u,s}\).

Jak się za coś takiego zabrać?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: kerajs »

Qwertyluk pisze: \(\displaystyle{ w=u+2v+s}\)
\(\displaystyle{ v= \frac{1}{2} w- \frac{1}{2} u- \frac{1}{2} s}\)
Qwertyluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 1 lis 2016, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 19 razy

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: Qwertyluk »

Przyznam szczerze, że nie brałem pod uwagę tak prostego rozwiązania, ponieważ uważałem że jest to zbyt banalne.
ODPOWIEDZ