Czy proste są identyczne, równoległe, przecinają się itp.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Qwertyluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 1 lis 2016, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 19 razy

Czy proste są identyczne, równoległe, przecinają się itp.

Post autor: Qwertyluk »

Dane są proste \(\displaystyle{ l1, l2, l3, l4}\). Proste określone równaniami:

\(\displaystyle{ l1: \left\{\begin{array}{l} 3x+2y-z+5=0\\x-y+2z-1=0 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ l2: \left\{\begin{array}{l} x=-3t\\y=7t-3\\z=5t-1 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ l3: \frac{x+3}{1} = \frac{y-4}{-2} = \frac{z-4}{3}}\)

Natomiast prosta \(\displaystyle{ l4}\) to prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ P=(3,-5,7)}\) oraz \(\displaystyle{ Q=(-3,9,3)}\).

Dla każdej pary prostej sprawdź czy są identyczne, równoległe, przecinają się, są skośne.



Jeżeli chodzi o mnie, to potrafię wyliczyć prostą \(\displaystyle{ l4}\) oraz czy proste są równoległe, jednak nie wiem co z resztą (jak sprawdzić czy są identyczne, czy się przecinają i czy są skośne).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Czy proste są identyczne, równoległe, przecinają się itp.

Post autor: kerajs »

Proste identyczne czyli pokrywające się, to proste równoległe (ich wektory kierunkowe są proporcjonalne) przechodzące przez te same punkty (punkt zaczepienia jednej prostej wstawiasz do równania drugiej prostej, gdy dostaniesz równanie sprzeczne to proste równoległe są rozłączne).

Przecinanie się prostych sprawdzasz przez rozwiązanie układu równań z dwoma prostymi. Możliwe wyniki:
Brak rozwiązań - proste skośne lub równoległe
Jedno rozwiązanie - proste się przecinają (w punkcie który jest rozwiązaniem).
Nieskończenie wiele rozwiązań - proste się pokrywają (są identyczne)
ODPOWIEDZ