równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

równanie macierzowe

Post autor: marika331 »

Witam,
mam do rozwiązania równanie
\(\displaystyle{ B ^{T}ABX-(B ^{T}A ^{T}B) ^{T}+C=C(X+C)}\)
Nie wiem jak sobie z nim poradzić. Proszę o pomoc.
Zrobiłam tylko takie przekształcenie:
\(\displaystyle{ B ^{T}ABX-BAB ^{T}+C=CX+C}\)
I co dalej?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

równanie macierzowe

Post autor: a4karo »

Iksy na lewo, resztę na prawo, Wyciągnąć po lewej za nawias iks i już (prawie)
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

równanie macierzowe

Post autor: marika331 »

\(\displaystyle{ B ^{T} AB-C)X=CC+BAB ^{T}-C}\)
Czy mogę dalej napisać:
\(\displaystyle{ (A-C)X=CC+A-C}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

równanie macierzowe

Post autor: a4karo »

Nie możesz.
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

równanie macierzowe

Post autor: marika331 »

To mogę tak:
\(\displaystyle{ X=(B ^{T}AB-c) ^{-1} \cdot (CC+BAB ^{T}-C)}\)
Szukam w internecie informacji o własnościach mnożenia macierzy i nic nie mogę znaleźć.
Zapomniałam już wszystko:(
Nie oczekuję gotowych rozwiązań - chciałabym się tego powtórnie nauczyć...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

równanie macierzowe

Post autor: a4karo »

Tak możęsz (o ile ta macierz jest odwracalna, oczywiście)
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

równanie macierzowe

Post autor: marika331 »

I pewnie już nic nie da się zrobić.
I chyba wszystkie macierze muszą mieć taki sam wymiar, aby równanie miało sens...-- 6 sty 2017, o 12:38 --Proszę mi polecić dobry podręcznik, z którego wreszcie nauczę się rozwiązywać równania macierzowe.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

równanie macierzowe

Post autor: a4karo »

W tym wieku???? Nie warto. Są ciekawsze rzeczy do robienia na emeryturze

A serio, nie znam żadnego podrecznika.
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

równanie macierzowe

Post autor: marika331 »

Ale matematyka jeszcze mnie interesuje.
I na naukę nigdy nie jest za późno:)
ODPOWIEDZ