Płaszczyzny, parametry.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Płaszczyzny, parametry.

Post autor: szuchasek »

Dla jakiej wartości parametrów \(\displaystyle{ k}\) oraz \(\displaystyle{ p}\) płaszczyzny

\(\displaystyle{ \pi _{1}: x + ky - z-6=0}\) i \(\displaystyle{ \pi _{2}: px+y-kz+3=0}\)

są równoległe?

Moje rozwiązanie:

z warunku \(\displaystyle{ \frac{A}{A _{1} } = \frac{B}{B _{1} } = \frac{C}{C _{1} }}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{p} = \frac{k}{1} = \frac{-1}{-k}}\)

\(\displaystyle{ k^2 =1}\)

\(\displaystyle{ k=1 \vee k=-1}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} k=1 \\ p=1 \end{cases}}\)

lub

\(\displaystyle{ \begin{cases} k=-1 \\ p=-1 \end{cases}}\)


Dobrze mam
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Płaszczyzny, parametry.

Post autor: Benny01 »

Podstaw otrzymane wartości a się przekonasz
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Płaszczyzny, parametry.

Post autor: JakimPL »

Jest w porządku.
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Płaszczyzny, parametry.

Post autor: szuchasek »

To proste zadanie, ale w odpowiedziach jest tylko ta pierwsza część mojej odpowiedzi, stąd wątpliwości.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Płaszczyzny, parametry.

Post autor: JakimPL »

Jeżeli to jest zadanie zamknięte, a problem jest sformułowany "Dla których parametrów \(\displaystyle{ p}\), \(\displaystyle{ k}\) podane płaszczyzny są równoległe?" - nic dziwnego.

Natomiast dla obu par płaszczyzny są równoległe.
ODPOWIEDZ