Zależność liniowa wektorów wierszowych.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomaszplo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 sie 2016, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 5 razy

Zależność liniowa wektorów wierszowych.

Post autor: tomaszplo »

Zadanie: wykaż, że wektory wierszowe \(\displaystyle{ (1,1,0), (1,0,1) oraz (3,2,1)}\) są liniowo zależne. Wykaż również, że wektory \(\displaystyle{ (1,1,0), (1,0,1) oraz (0,1,1)}\) są liniowo niezależne.

Jak dla mnie dowodem na liniowość pierwszych wektorów jest to, że można przedstawić je jako kombinację liniową:
\(\displaystyle{ (1,0,1)=(3,2,1)-2(1,1,0)}\)
\(\displaystyle{ (1,0,1)=(3,2,1)-(2,2,0)}\)
\(\displaystyle{ (1,0,1)=(1,0,1)}\)

Jak dla mnie to pierwsze zadanie tak się kończy.

Wiem, że drugiego nie da się przedstawić liniowo, bo jedynym współczynnikiem jest 0, czyli jest przypadek trywialny. Tylko niespecjalnie wiem jak to udowodnić, że to jedyny współczynnik. Naprowadziłby ktoś jak to udowodnić, a nie tylko "na słowo"?
szw1710

Zależność liniowa wektorów wierszowych.

Post autor: szw1710 »

W drugim zadaniu pokaż, że rząd macierzy złożonej z tych trzech wektorów jest równy trzy. Na jedno wyjdzie, gdy obliczysz wyznacznik tej macierzy i stwierdzisz, że jest niezerowy.
tomaszplo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 sie 2016, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 5 razy

Zależność liniowa wektorów wierszowych.

Post autor: tomaszplo »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ