Czy elementy macierzy 2x2 są liniowo niezależne?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomaszplo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 sie 2016, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 5 razy

Czy elementy macierzy 2x2 są liniowo niezależne?

Post autor: tomaszplo »

Mam zadanie:

Rozważ trzy elementy przestrzeni liniowej rzeczywistych macierzy 2x2:
\(\displaystyle{ |1\rangle= \left[
\begin{array}{cc}
0 & 1\\
0 & 0
\end{array}
\right]}\)

\(\displaystyle{ |2\rangle= \left[
\begin{array}{cc}
1 & 1\\
0 & 1
\end{array}
\right]}\)

\(\displaystyle{ |3\rangle= \left[
\begin{array}{cc}
-2 & -1\\
0 & -2
\end{array}
\right]}\)


Czy są one liniowo niezależne?

Jak dla mnie są liniowo zależne, ponieważ spełniony jest warunek, że \(\displaystyle{ |3\rangle}\) można przedstawić jako kombinację liniową \(\displaystyle{ |2\rangle}\) oraz \(\displaystyle{ |1\rangle}\):
\(\displaystyle{ |3\rangle=-2 |2\rangle + |1\rangle}\)

czyli:
\(\displaystyle{ |3\rangle= \left[
\begin{array}{cc}
-2 & -1\\
0 & -2
\end{array}
\right]
=-2\left[
\begin{array}{cc}
1 & 1\\
0 & 1
\end{array}
\right]
+\left[
\begin{array}{cc}
0 & 1\\
0 & 0
\end{array}
\right]
=\left[
\begin{array}{cc}
-2 & -2\\
0 & -2
\end{array}
\right]
+\left[
\begin{array}{cc}
0 & 1\\
0 & 0
\end{array}
\right]=\left[
\begin{array}{cc}
-2+0 & -2+1\\
0+0 & -2+0
\end{array}
\right] = \left[
\begin{array}{cc}
-2 & -1\\
0 & -2
\end{array}
\right]}\)


Czy rozważania są poprawne?
szw1710

Czy elementy macierzy 2x2 są liniowo niezależne?

Post autor: szw1710 »

Dobrze.
tomaszplo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 sie 2016, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 5 razy

Czy elementy macierzy 2x2 są liniowo niezależne?

Post autor: tomaszplo »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ