Należy znaleźć dowolny wektor \(\displaystyle{ [a,b]}\) w podanej bazie przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ \RR ^{2}}\)
\(\displaystyle{ [(2,5),(4,3)]}\)
Odpowiedź jest bardzo prosta bo \(\displaystyle{ [a,b]=(3a-4b)[2,5]+(-5a+2b)[4,3]}\)
Z czego to wynika?
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
Ostatnio zmieniony 18 gru 2016, o 23:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
co znaczy to równanie?
dla wektora, powiedzmy \(\displaystyle{ (1,1)}\) mamy równość
\(\displaystyle{ [1,1]=(3 \cdot 1 - 4 \cdot 1)[2,5] +(-5 \cdot 1+2 \cdot 1)[4,3]= -1[2,5]-3[4,3]=[-2,-5]+[-12,-9]\neq[1,1]}\)
Ja bym po prostu zapisał: \(\displaystyle{ \alpha(2,5)+\beta(4,3)=(a,b)}\) i wyliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\).
dla wektora, powiedzmy \(\displaystyle{ (1,1)}\) mamy równość
\(\displaystyle{ [1,1]=(3 \cdot 1 - 4 \cdot 1)[2,5] +(-5 \cdot 1+2 \cdot 1)[4,3]= -1[2,5]-3[4,3]=[-2,-5]+[-12,-9]\neq[1,1]}\)
Ja bym po prostu zapisał: \(\displaystyle{ \alpha(2,5)+\beta(4,3)=(a,b)}\) i wyliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
2&4 &a \\
5&3 &b
\end{bmatrix}
\mapsto
\begin{bmatrix}
-3&1 &a-b \\
14&0 &-3a+4b
\end{bmatrix}}\)
Z takiej macierzy wyliczenie wyniku nie jest możliwe. Co robię źle??
2&4 &a \\
5&3 &b
\end{bmatrix}
\mapsto
\begin{bmatrix}
-3&1 &a-b \\
14&0 &-3a+4b
\end{bmatrix}}\)
Z takiej macierzy wyliczenie wyniku nie jest możliwe. Co robię źle??
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
Policz zwykły układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\alpha+4\beta=a \\ 5\alpha+3\beta=b \end{cases}}\)
Wylicz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\alpha+4\beta=a \\ 5\alpha+3\beta=b \end{cases}}\)
Wylicz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
Z tego wychodzą przecież jakieś ułamki, które wgl nie zgadzają się z odpowiedzią.
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
Przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z tego co mi się wydaje, jeśli podstawimy \(\displaystyle{ a=b=1}\), to Twoje równanie które jest odpowiedzią nie zachodzi, gdyż po lewej stronie mamy wektor \(\displaystyle{ (1,1)}\), a po prawej \(\displaystyle{ (-14,-14)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
Nie rozumiem w takim razie jak rozwiązać to zadanie.
Podam inny przykład i odpowiedź:
\(\displaystyle{ [(4,3),(17,13)]}\)
odp:
\(\displaystyle{ [a,b] = (13a-17b)[4,3]+(-3a+4b)[17,13]}\)
Podam inny przykład i odpowiedź:
\(\displaystyle{ [(4,3),(17,13)]}\)
odp:
\(\displaystyle{ [a,b] = (13a-17b)[4,3]+(-3a+4b)[17,13]}\)
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Znalezienie dowolonego wektora w bazie
Napiszę jak ja to widzę (w ogóle ideę zadania).
Po pierwsze mając dowolną bazę, u nas, powiedzmy, w przestrzeni dwu wymiarowej, niech będą to jakieś dwa wektory:
\(\displaystyle{ \mathcal{B}}\)\(\displaystyle{ = \left\{ b_1, b_2\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ b_1=(x_1,y_1), \ b_2=(x_2,y_2)}\).
Wiemy, że mając naszą bazę, możemy dowolny wektor zapisać jako kombinacja liniowa tej bazy.
Czyli mając wektor \(\displaystyle{ (a,b)}\), powinniśmy móc go zapisać za pomocą takiej kombinacji:
\(\displaystyle{ (a,b)=\alpha_1 b_1+ \alpha_2 b_2=\alpha_1(x_1,y_1)+\alpha_2(x_2,y_2)}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha_1, \alpha_2}\) są jakimiś skalarami z ciała.
Mając takie równanie widzimy, że po lewej stronie możemy sobie wziąć dowolny wektor, natomiast po prawej stronie baza się nie zmienia (jest zadana na samym początku), więc możemy sobie dobierać tylko skalary \(\displaystyle{ \alpha_1,\alpha_2}\).
Łatwo wywnioskować, że skalary będą zależne od wektora \(\displaystyle{ (a,b)}\) (nie może być inaczej, to znaczy że dla jakiejś pary skalarów możemy sobie po lewej stronie dowolnie zmieniać wektor, wydaje mi się, że jest to logiczne).
Zauważ, że odpowiedź z Twojego pierwszego posta tego nie spełnia.
A jak to policzyć napisałem we wcześniejszych postach, zrób układ dwóch równań, potem wylicz z nich skalary (będą one wyznaczone za pomocą współrzędnych z wektora \(\displaystyle{ (a,b)}\)).
Po pierwsze mając dowolną bazę, u nas, powiedzmy, w przestrzeni dwu wymiarowej, niech będą to jakieś dwa wektory:
\(\displaystyle{ \mathcal{B}}\)\(\displaystyle{ = \left\{ b_1, b_2\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ b_1=(x_1,y_1), \ b_2=(x_2,y_2)}\).
Wiemy, że mając naszą bazę, możemy dowolny wektor zapisać jako kombinacja liniowa tej bazy.
Czyli mając wektor \(\displaystyle{ (a,b)}\), powinniśmy móc go zapisać za pomocą takiej kombinacji:
\(\displaystyle{ (a,b)=\alpha_1 b_1+ \alpha_2 b_2=\alpha_1(x_1,y_1)+\alpha_2(x_2,y_2)}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha_1, \alpha_2}\) są jakimiś skalarami z ciała.
Mając takie równanie widzimy, że po lewej stronie możemy sobie wziąć dowolny wektor, natomiast po prawej stronie baza się nie zmienia (jest zadana na samym początku), więc możemy sobie dobierać tylko skalary \(\displaystyle{ \alpha_1,\alpha_2}\).
Łatwo wywnioskować, że skalary będą zależne od wektora \(\displaystyle{ (a,b)}\) (nie może być inaczej, to znaczy że dla jakiejś pary skalarów możemy sobie po lewej stronie dowolnie zmieniać wektor, wydaje mi się, że jest to logiczne).
Zauważ, że odpowiedź z Twojego pierwszego posta tego nie spełnia.
A jak to policzyć napisałem we wcześniejszych postach, zrób układ dwóch równań, potem wylicz z nich skalary (będą one wyznaczone za pomocą współrzędnych z wektora \(\displaystyle{ (a,b)}\)).