mam sporządzone dwie macierze, które chce ze sobą dodać, aby uzyskać wszelkie możliwe kombinacje tych liczb:
-22 -24 -22 -15 -22 -24 -22 -15
-18 -19 -17 -12 -18 -19 -17 -12
-13 -15 -13 -9 -13 -15 -13 -9
-9 -10 -9 -6 -9 -10 -9 -6
-4 -5 -4 -3 -4 -5 -4 -3
2 2 2 1 2 2 2 1
4 5 4 3 4 5 4 3
9 10 9 6 9 10 9 6
13 15 13 9 13 15 13 9
18 19 17 12 18 19 17 12
22 24 22 15 22 24 22 15
0,31 0,49 0,67 0,82 -0,66 -0,48 -0,30 -0,15
0,32 0,49 0,68 0,82 -0,66 -0,49 -0,30 -0,16
0,32 0,50 0,68 0,83 -0,67 -0,49 -0,31 -0,16
0,32 0,50 0,69 0,84 -0,68 -0,50 -0,31 -0,16
0,33 0,51 0,70 0,85 -0,68 -0,50 -0,31 -0,16
0,33 0,51 0,70 0,86 -0,69 -0,51 -0,32 -0,16
0,33 0,52 0,71 0,87 -0,70 -0,51 -0,32 -0,16
jak zrobić żeby każdy z każdym został połączony i żeby sie zarazem te kombinacje nie powtarzały?
dodawanie macierzy w excelu
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
dodawanie macierzy w excelu
Dodawać i odejmować można macierze \(\displaystyle{ m\times n}\) i \(\displaystyle{ m\times n}\) (tyle samo wierszy, tyle samo kolumn), a mnożyć \(\displaystyle{ m\times n}\) i \(\displaystyle{ n\times m}\) (tyle samo wierszy co kolum).
Twoje macierze nie spełniają tych warunków.
Dodawanie i odejmowanie macierzy.
Macierz A w zakresie A1:D4
Macierz B w zakresie A7:D10
w komórce A13 wprowadzasz formułę =A1+A7, a później „przeciągasz nią” (uchwyt wypełniania) na obszar A13:D16 w którym masz macierz A+B.
Mnożenie macierzy (podobnie odwracanie):
Macierze A i B jw.
Zaznaczasz obszar A19:D22, wstawiasz formułę =Macierz.Iloczyn(A1:D4;A7:D10) i na zakończenie naciskasz: Ctrl+Shift+Enter lub Ctrl+Shift+OK.
Zaznaczona kombinacja jest używana zawsze, gdy kończymy wprowadzanie lub edycję formuły odwołujące się do funkcji tablicowych (zwracających tablicę) i przy ich wprowadzaniu lub edycji musi być zaznaczony obszar całej tablicy wynikowej.
Twoje macierze nie spełniają tych warunków.
Dodawanie i odejmowanie macierzy.
Macierz A w zakresie A1:D4
Macierz B w zakresie A7:D10
w komórce A13 wprowadzasz formułę =A1+A7, a później „przeciągasz nią” (uchwyt wypełniania) na obszar A13:D16 w którym masz macierz A+B.
Mnożenie macierzy (podobnie odwracanie):
Macierze A i B jw.
Zaznaczasz obszar A19:D22, wstawiasz formułę =Macierz.Iloczyn(A1:D4;A7:D10) i na zakończenie naciskasz: Ctrl+Shift+Enter lub Ctrl+Shift+OK.
Zaznaczona kombinacja jest używana zawsze, gdy kończymy wprowadzanie lub edycję formuły odwołujące się do funkcji tablicowych (zwracających tablicę) i przy ich wprowadzaniu lub edycji musi być zaznaczony obszar całej tablicy wynikowej.