Obraz przekształcenia liniowego
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obraz przekształcenia liniowego
Tak jak w każdym innym przypadku: patrzy sie dla jakich \(\displaystyle{ y}\) równanie \(\displaystyle{ f(x)=y}\) ma rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Obraz przekształcenia liniowego
No dobra, ale jak mamy przekształcenie \(\displaystyle{ \RR^4 \rightarrow \RR^4}\) i macierz cztery na cztery to jak to równanie będzie wyglądać??
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obraz przekształcenia liniowego
Masz układ czterech równań z czterema niewiadomymi. Ale to masz prosto: masz bazę. Popatrz na co ona przechodzi. Obrazem będzie przestrzeń rozpięta na obrazach bazy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Obraz przekształcenia liniowego
Weźmy taką macierz:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}2&1&0&2\\0&0&1&1\\-1&-2&-1&-2\\-1&1&0&-1\end{array}\right]}\)
To jakie będzie równanie?? takie??
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}2&1&0&2\\0&0&1&1\\-1&-2&-1&-2\\-1&1&0&-1\end{array}\right]\left[ \begin{array}{c}x\\y\\w\\z\end{array}\right]=\left[ \begin{array}{c}a\\b\\c\\d\end{array}\right]}\)
A nie chyba trochę czaję. Bo to trzeba zrobić na wektorach bazowych. Ale jak będzie wyglądał wzór przekształcenia. Wzór na pierwszą współrzędną obrazu odczytujemy "poziomo" czy "pionowo" ??
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}2&1&0&2\\0&0&1&1\\-1&-2&-1&-2\\-1&1&0&-1\end{array}\right]}\)
To jakie będzie równanie?? takie??
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}2&1&0&2\\0&0&1&1\\-1&-2&-1&-2\\-1&1&0&-1\end{array}\right]\left[ \begin{array}{c}x\\y\\w\\z\end{array}\right]=\left[ \begin{array}{c}a\\b\\c\\d\end{array}\right]}\)
A nie chyba trochę czaję. Bo to trzeba zrobić na wektorach bazowych. Ale jak będzie wyglądał wzór przekształcenia. Wzór na pierwszą współrzędną obrazu odczytujemy "poziomo" czy "pionowo" ??