Wykaż, że zachodzi równość
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Wykaż, że zachodzi równość
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ \phi_1:V \rightarrow W,\phi_2:V \rightarrow W,\psi:W \rightarrow Z}\) są przekształceniami liniowymi to zachodzi równość \(\displaystyle{ \psi \circ\left( \phi_1+\phi_2\right)=\psi\circ\phi_1+\psi\circ\phi_2}\).
Jak to zrobić??
Jak to zrobić??
Wykaż, że zachodzi równość
To wynika bezpośrednio z definicji odwzorowania liniowego zastosowanej do \(\displaystyle{ \psi}\). O \(\displaystyle{ \phi_1,\phi_2}\) nie trzeba nic zakładać oprócz dziedziny i przeciwdziedziny. Liniowość \(\displaystyle{ \phi_1,\phi_2}\) jest tu zbędna.
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Wykaż, że zachodzi równość
Aha no dobra czyli tak?
\(\displaystyle{ \psi\circ\left( \phi_1+\phi_2\right)=\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right)+\phi_2\left( \alpha\right) \right) =\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right) \right)+\psi\left( \phi_2\left( \alpha\right) \right)=\psi\circ\phi_1+\psi\circ\phi_2}\)
Tak dobrze?
\(\displaystyle{ \psi\circ\left( \phi_1+\phi_2\right)=\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right)+\phi_2\left( \alpha\right) \right) =\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right) \right)+\psi\left( \phi_2\left( \alpha\right) \right)=\psi\circ\phi_1+\psi\circ\phi_2}\)
Tak dobrze?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2016, o 00:25 przez max123321, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Wykaż, że zachodzi równość
No, ale w tej pierwotnej postaci nie ma alf:
\(\displaystyle{ \psi \circ\left( \phi_1+\phi_2\right)=\psi\circ\phi_1+\psi\circ\phi_2}\)
toteż starałem się wyjść od lewej strony i poprzez wprowadzenie a pozniej usuniecie alf pokazac prawa strone.
\(\displaystyle{ \psi \circ\left( \phi_1+\phi_2\right)=\psi\circ\phi_1+\psi\circ\phi_2}\)
toteż starałem się wyjść od lewej strony i poprzez wprowadzenie a pozniej usuniecie alf pokazac prawa strone.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wykaż, że zachodzi równość
Ale ten zapis jest niepoprawny: funkcja (czyli to po lewej) nie jest równa swojej wartości w pewnym punkcie (drugi człon równości). I podobnie na końcu
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Wykaż, że zachodzi równość
Czyli co tak?
\(\displaystyle{ \psi\circ\left( \phi_1\left( \alpha\right) +\phi_2\left( \alpha\right) \right)=\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right)+\phi_2\left( \alpha\right) \right) =\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right) \right)+\psi\left( \phi_2\left( \alpha\right) \right)=\psi\circ\phi_1\left( \alpha\right) +\psi\circ\phi_2\left( \alpha\right)}\)
??
\(\displaystyle{ \psi\circ\left( \phi_1\left( \alpha\right) +\phi_2\left( \alpha\right) \right)=\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right)+\phi_2\left( \alpha\right) \right) =\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right) \right)+\psi\left( \phi_2\left( \alpha\right) \right)=\psi\circ\phi_1\left( \alpha\right) +\psi\circ\phi_2\left( \alpha\right)}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Wykaż, że zachodzi równość
Czyli co tak?
\(\displaystyle{ \psi\circ\left( \phi_1+\phi_2\right)\left( \alpha\right) =\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right)+\phi_2\left( \alpha\right) \right) =\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right) \right)+\psi\left( \phi_2\left( \alpha\right) \right)=\psi\circ\phi_1\left( \alpha\right) +\psi\circ\phi_2\left( \alpha\right)}\)
\(\displaystyle{ \psi\circ\left( \phi_1+\phi_2\right)\left( \alpha\right) =\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right)+\phi_2\left( \alpha\right) \right) =\psi\left( \phi_1\left( \alpha\right) \right)+\psi\left( \phi_2\left( \alpha\right) \right)=\psi\circ\phi_1\left( \alpha\right) +\psi\circ\phi_2\left( \alpha\right)}\)