Rownanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: szuchasek »

Rozwiąż: \(\displaystyle{ (3A*Y ^{T} ) ^{T} +B=2Y}\)
Wyznacz Y.


\(\displaystyle{ (Y ^{T}) ^{T} *(3A) ^{T} +B=2Y}\)

\(\displaystyle{ Y *(3A) ^{T} +B=2Y}\)

\(\displaystyle{ Y ^{-1}* Y *(3A) ^{T} +Y ^{-1}* B=Y ^{-1}* 2Y}\)

\(\displaystyle{ 3A ^{T} + Y ^{-1}*B =2}\)


\(\displaystyle{ 3A ^{T} -2= Y ^{-1}*B}\)

Gdzie mam błąd, jakich wzorów użyć?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: kerajs »

szuchasek pisze:Rozwiąż: \(\displaystyle{ (3A*Y ^{T} ) ^{T} +B=2Y}\)
Wyznacz Y.
\(\displaystyle{ (Y ^{T}) ^{T} *(3A) ^{T} +B=2Y}\)
\(\displaystyle{ Y *(3A) ^{T} +B=2Y}\)
\(\displaystyle{ B=2Y-Y(3A) ^{T}\\
Y(2E-(3A) ^{T})=B\\
Y(2E-3(A) ^{T})=B\\
Y=B(2E-3(A) ^{T})^{-1}}\)
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: szuchasek »

Czym jest \(\displaystyle{ E}\)?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ E, \ I, \ 1{\hskip -2.5 pt}\hbox{l}}\) to różne oznaczenia macierzy jednostkowej:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_jednostkowa
szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: szuchasek »

W jakim celu ja tu wprowadzamy?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rownanie macierzowe

Post autor: kerajs »

A jak inaczej dodasz
\(\displaystyle{ 2+3A ^{T}}\)
czyli liczbę do macierzy?
ODPOWIEDZ