Witam, w jaki sposób mogę pomnożyć macierze o takiej samej ilości kolumn i wierszy? Muszę obliczyć takie działanie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&\frac{5}{2}&\frac{1}{4}\\-5&0&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}\frac{3}{2}&\frac{-3}{4}&\frac{7}{8}\\0&1&2\end{array}\right]}\)
Mnożenie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2016, o 13:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 6 razy
Mnożenie macierzy
Ostatnio zmieniony 6 gru 2016, o 21:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2016, o 13:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 6 razy
Mnożenie macierzy
To może ja jakoś źle początek zrobiłem. Napiszę jakie było polecenie i działanie do wykonania.
Zadanie: Dla macierzy \(\displaystyle{ A, B, C}\) wykonać poniższe działanie: \(\displaystyle{ (2A-C)B}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}\frac{1}{2}&\frac{1}{4}&\frac{1}{8}\\-1&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{ccc}\frac{3}{2}&\frac{-3}{4}&\frac{7}{8}\\0&1&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C = \left[\begin{array}{ccc}1&-2&0\\3&0&1\end{array}\right]}\)
Czy jeśli tak się sprawa prezentuje, dalej nie będzie można tego pomnożyć? Czy jest może jakiś sposób żeby to policzyć? Chyba, że mogę to zostawić w formie iloczynu tych dwóch macierzy?
Zadanie: Dla macierzy \(\displaystyle{ A, B, C}\) wykonać poniższe działanie: \(\displaystyle{ (2A-C)B}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}\frac{1}{2}&\frac{1}{4}&\frac{1}{8}\\-1&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{ccc}\frac{3}{2}&\frac{-3}{4}&\frac{7}{8}\\0&1&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C = \left[\begin{array}{ccc}1&-2&0\\3&0&1\end{array}\right]}\)
Czy jeśli tak się sprawa prezentuje, dalej nie będzie można tego pomnożyć? Czy jest może jakiś sposób żeby to policzyć? Chyba, że mogę to zostawić w formie iloczynu tych dwóch macierzy?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2016, o 22:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Mnożenie macierzy
Nie.jacekslemp pisze:Czy jeśli tak się sprawa prezentuje, dalej nie będzie można tego pomnożyć?
Nie.jacekslemp pisze:Czy jest może jakiś sposób żeby to policzyć?
Nie, bo ten iloczyn nie ma sensu.jacekslemp pisze:Chyba, że mogę to zostawić w formie iloczynu tych dwóch macierzy?
A może było \(\displaystyle{ (2A-C)B^T}\) ?
JK