Wektory \(\displaystyle{ x_{1} =[2,3,0,-1], x_{2} =[-1,-3,1,0]}\) przedstawić jako kombinację liniową wektorów bazy:
\(\displaystyle{ y_{1} =[1,1,0,0], y_{2} =[0,1,1,0], y_{3} =[1,0,0,1], y_{4} =[1,0,0,0]}\).
Przedstawić wektory jako kombinację liniową wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 sty 2016, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Inowrocław
Przedstawić wektory jako kombinację liniową wektorów
Ostatnio zmieniony 5 gru 2016, o 20:17 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cleveland
- Pomógł: 13 razy
Przedstawić wektory jako kombinację liniową wektorów
\(\displaystyle{ [2,3,0,-1]=a[1,1,0,0]+b[0,1,1,0]+c[1,0,0,1]+d[1,0,0,0]}\)
\(\displaystyle{ 2=a+c+d \\
3=a+b \\
0=b \\
-1=c}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=3 \\
b=0 \\
c=-1 \\
d=0}\)
\(\displaystyle{ [2,3,0,-1]=3[1,1,0,0]-[1,0,0,1]}\)
kolejne anaglogicznie
\(\displaystyle{ 2=a+c+d \\
3=a+b \\
0=b \\
-1=c}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=3 \\
b=0 \\
c=-1 \\
d=0}\)
\(\displaystyle{ [2,3,0,-1]=3[1,1,0,0]-[1,0,0,1]}\)
kolejne anaglogicznie