Liniowa niezależność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kinga_O
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 5 gru 2016, o 00:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

Liniowa niezależność

Post autor: Kinga_O »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Wykazać, że funkcje \(\displaystyle{ 1, \sin x, \cos x, \sin 2x, \cos 2x, \sin 3x, \cos 3x, ...}\) są liniowo niezależne jako wektory z \(\displaystyle{ \RR^{\RR}}\).
Ostatnio zmieniony 18 gru 2016, o 23:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Liniowa niezależność

Post autor: Premislav »

Tutaj masz rozwiązanie (nawet więcej niż jedno):
414398.htm
ODPOWIEDZ