Przekształcenie liniowe o macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Przekształcenie liniowe o macierzy

Post autor: pasjonatka »

Witam mam takie pytanie. Jeśli mam zadanie typu: "wyznacz wektor \(\displaystyle{ a}\), którego obrazem w przekształceniu liniowym o macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest wektor \(\displaystyle{ b}\)" to ile współrzędnych będzie miał wektor \(\displaystyle{ a}\)?
Np. weźmy że
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 0&-1\\1&1\\-2&0\\3&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ b=\left[4,3,2,6 \right]}\)

Aby wyznaczyć wektor \(\displaystyle{ a}\) muszę rozwiązać następujące równanie:
\(\displaystyle{ A*a=b}\)

Tylko nie wiem ile współrzędnych będzie miał wektor \(\displaystyle{ a}\)
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Przekształcenie liniowe o macierzy

Post autor: Peter Zof »

Słyszałaś może o mnożeniu macierzy?
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Przekształcenie liniowe o macierzy

Post autor: pasjonatka »

Tak... A już chyba wiem o co Ci chodzi Dzięki -- 2 gru 2016, o 23:31 --Czyli ilość współrzędnych mojego wektora będzie zależała od liczby kolumn w macierzy A?
ODPOWIEDZ