Jakie są możliwe wartości wyznacznika

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Jakie są możliwe wartości wyznacznika

Post autor: mint18 »

Jakie są możliwe wartości wyznacznika macierzy \(\displaystyle{ A}\) stopnia \(\displaystyle{ n}\) jeśli:
I tutaj podam swoje odpowiedzi, jeśli są niepoprawne to prosiłbym o skomentowanie

a) \(\displaystyle{ A^2=8A^{-1}}\)
b) \(\displaystyle{ A^T=A^{-1}}\)
c) \(\displaystyle{ A^2=A^{-1}}\)
d) \(\displaystyle{ A^3=A}\)
e) \(\displaystyle{ A^5=4A^{-1}}\)
f) \(\displaystyle{ A^2=A^T}\)

Moje wyniki, możliwe, że nic się nie będzie zgadzało.
a) \(\displaystyle{ 2^n}\) b) \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) c) \(\displaystyle{ 1}\) d) \(\displaystyle{ 0, -1}\) lub \(\displaystyle{ 1}\) e) \(\displaystyle{ 2^ \frac{n}{3}}\) f) \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Jakie są możliwe wartości wyznacznika

Post autor: kerajs »

Jest Ok.
W e) możliwy jest także wynik;
\(\displaystyle{ det (A)=(-2) ^{ \frac{n}{3} }}\)
ODPOWIEDZ