Podzbiory są podprzestrzeniami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Gotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 11 paź 2016, o 07:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Podzbiory są podprzestrzeniami

Post autor: Gotek »

Czy podane zbiory przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ \RR ^{n}\ \left( n>2 \right)}\) są podprzestrzeniami:

\(\displaystyle{ 1.\ S = \left\{ \vec{x}: x _{i} \ge 0 \right\} \\
2.\ S = \left\{ \vec{x}: x _{1}x _{2} \ge 0 \right\} \\
3.\ S = \left\{ \vec{x}: \sum_{j=0}^{n} x _{j} =0 \right\}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 16:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Podzbiory są podprzestrzeniami

Post autor: squared »

Jakiekolwiek próby? Jakie warunki powinna spełniać podprzestrzeń?
ODPOWIEDZ