Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Witam, mam problem z następującym zadaniem.
Trzeba sprawdzić czy podane zbiory tworzą przestrzeń liniową nad ciałem liczb rzeczywistych z naturalnymi działaniami dodawania funkcji i mnożenia ich przez skalar.
Przykłady, które mi nie wyszły:
\(\displaystyle{ X = \left\{ f: \RR \rightarrow \RR: f \hbox{ jest funkcją okresową}\right\}}\)
oraz
\(\displaystyle{ X = \left\{ f: \RR \rightarrow \RR: f \hbox{ jest funkcją o okresie wymiernym} \right\}}\)
Zrobiłem tylko pierwszy, gdzie wyszło mi, że jest to przestrzeń, co nie zgodziło się z odpowiedzią.
Najpierw sprawdziłem czy \(\displaystyle{ (X,+)}\) jest grupą abelową, gdzie otrzymałem:
\(\displaystyle{ e}\) - funkcje przyjmującą niezależnie od argumentu wartość \(\displaystyle{ 0}\),
element przeciwny to funkcja \(\displaystyle{ \cdot (-1)}\).
Działanie "\(\displaystyle{ +}\)" jest oczywiście łączne i przemienne, ale nie jestem do końca pewny czy jest wewnętrzne, nie znalazłem zaprzeczenia, więc założyłem, że jest.
Dalej sprawdzałem warunki mnożenia, skalar wpływa na okres, ale do dyspozycji mamy wszystkie funkcje okresowe.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Trzeba sprawdzić czy podane zbiory tworzą przestrzeń liniową nad ciałem liczb rzeczywistych z naturalnymi działaniami dodawania funkcji i mnożenia ich przez skalar.
Przykłady, które mi nie wyszły:
\(\displaystyle{ X = \left\{ f: \RR \rightarrow \RR: f \hbox{ jest funkcją okresową}\right\}}\)
oraz
\(\displaystyle{ X = \left\{ f: \RR \rightarrow \RR: f \hbox{ jest funkcją o okresie wymiernym} \right\}}\)
Zrobiłem tylko pierwszy, gdzie wyszło mi, że jest to przestrzeń, co nie zgodziło się z odpowiedzią.
Najpierw sprawdziłem czy \(\displaystyle{ (X,+)}\) jest grupą abelową, gdzie otrzymałem:
\(\displaystyle{ e}\) - funkcje przyjmującą niezależnie od argumentu wartość \(\displaystyle{ 0}\),
element przeciwny to funkcja \(\displaystyle{ \cdot (-1)}\).
Działanie "\(\displaystyle{ +}\)" jest oczywiście łączne i przemienne, ale nie jestem do końca pewny czy jest wewnętrzne, nie znalazłem zaprzeczenia, więc założyłem, że jest.
Dalej sprawdzałem warunki mnożenia, skalar wpływa na okres, ale do dyspozycji mamy wszystkie funkcje okresowe.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Słabo szukałeś.paleon pisze: ale nie jestem do końca pewny czy jest wewnętrzne, nie znalazłem zaprzeczenia, więc założyłem, że jest.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Jesteś pewny, że suma funkcji okresowych jest okresowa?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Rozpatrzyłem kilka kombinacji funkcji trygonometrycznych w wolfram alpha, stała nic nie zmienia. Nie wziąłem natomiast pod uwagę funkcji Dirichleta, która podniesie wykres np. \(\displaystyle{ \sin (x)}\) w każdej wymiernej współrzędnej o \(\displaystyle{ 1}\). Czy to byłoby zaprzeczenie? Czy jakaś inna funkcja ma okres wymierny? Jeśli nie, to drugi podpunkt też jest rozwiązany. Są jakieś inne funkcje okresowe? Poza trygonometrycznymi, stałymi i dirichleta znalazłem jeszcze funkcje wykładniczą zmiennej zespolonej. Powinienem wziąć pod uwagę każde możliwe przyporządkowanie? Na przykład funkcje przyporządkowującą każdej liczbie naturalnej, albo wielokrotności jakiejś konkretnej liczby ustaloną stałą?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 16:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Wychodzisz z błędnego przekonania, że istnieją tylko takie funkcje okresowe, które znasz albo o których jesteś w stanie znaleźć jakąś informację. A istnieje mnóstwo funkcji okresowych, o których w życiu nie usłyszysz...paleon pisze:Czy jakaś inna funkcja ma okres wymierny? (...) Są jakieś inne funkcje okresowe?
Z konkretnych funkcji okresowych możesz korzystać wtedy, jeśli chcesz np. wskazać kontrprzykład (dwie funkcje okresowe, których suma nie jest okresowa). Ale jeżeli chcesz udowodnić jakieś twierdzenie ogólne, to nie możesz go dowodzić poprzez sprawdzenie, że jest prawdziwe dla wszystkich znanych Ci funkcji okresowych. Musisz wykonać ogólne rozumowanie, odwołujące się wyłącznie do definicji tych funkcji.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
NO dobra, żeby skanalizować dyskusję: znajdz okres funkcji \(\displaystyle{ \sin x+\sin \pi x}\) (o ile istnieje)
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Jeszcze uwaga przed skanalizowaniem: powyższe też nie jest żadnym argumentem za czymkolwiek.paleon pisze:Rozpatrzyłem kilka kombinacji funkcji trygonometrycznych w wolfram alpha, stała nic nie zmienia.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Rozpatrzyłem już \(\displaystyle{ \sin \left( \sqrt{2}x \right) + \sin \left( 2x \right)}\), dziękuję za pomoc. Jeśli chodzi o drugi podpunkt w którym mam funkcje o okresie wymiernym, to co powinno się znaleźć w dowodzie? Mogę tylko pokazać że istnieje\(\displaystyle{ NWW}\) współczynników? jeśli chodzi o wolfram to mam tego pełną świadomość, chciałem tylko utwierdzić swoją, jak się okazało błędną, hipotezę.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 17:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Powinieneś spróbować dowieść, że suma dwóch dowolnych funkcji o okresach wymiernych jest funkcją o okresie wymiernym oraz ze przymnożenie funkcji o okresie wymiernym przez skalar daje funkcje o okresie wymiernym.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Rozkręciłeś temat, to powiedz co Ci wyszło z tego rozpatrywania. Inaczej mówiąc: pokaż dowód, że rozpatrywana przez Ciebie funkcja nie jest okresowa.paleon pisze:Rozpatrzyłem już \(\displaystyle{ \sin \left( \sqrt{2}x \right) + \sin \left( 2x \right)}\), dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Założyłem, że okresy muszą się "pokryć"
\(\displaystyle{ k \cdot t _{1} =m \cdot t _{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ k,m\in \mathbb{Z}}\), a \(\displaystyle{ t _{1}, t _{2}}\) to okresy dowolnych funkcji \(\displaystyle{ f}\) oraz \(\displaystyle{ g}\).
Wyłączyłem \(\displaystyle{ "0"}\), podzieliłem przez pierwszy okres oraz \(\displaystyle{ m}\) i dostałem:
\(\displaystyle{ \frac{k}{m} = \frac{ t_{2} }{ t_{1} }}\)
co w pierwszym podpunkcie dowodzi, że nie jest to działanie wewnętrzne, a w drugim pokazuje, że jest. Może tak być?
\(\displaystyle{ k \cdot t _{1} =m \cdot t _{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ k,m\in \mathbb{Z}}\), a \(\displaystyle{ t _{1}, t _{2}}\) to okresy dowolnych funkcji \(\displaystyle{ f}\) oraz \(\displaystyle{ g}\).
Wyłączyłem \(\displaystyle{ "0"}\), podzieliłem przez pierwszy okres oraz \(\displaystyle{ m}\) i dostałem:
\(\displaystyle{ \frac{k}{m} = \frac{ t_{2} }{ t_{1} }}\)
co w pierwszym podpunkcie dowodzi, że nie jest to działanie wewnętrzne, a w drugim pokazuje, że jest. Może tak być?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 19:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Założyłem, że istnieją takie argumenty w których funkcje jednocześnie rozpoczynają kolejny okres (odpowiedni dla siebie). Odległość między tymi punktami, byłaby okresem sumy tych funkcji. Takie założenie jest błędne? W międzyczasie edytowałem też post, LaTeX jest jednak złem koniecznym
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Sprawdzenie czy jest przestrzenią liniową
Nie głoś herezji...paleon pisze:LaTeX jest jednak złem koniecznym
JK