Sprawdź liniową zależność funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 lut 2014, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
Sprawdź liniową zależność funkcji
Nie mam pojęcia jak rozwiązywać zadanie tego typu:
Sprawdzić czy funkcje \(\displaystyle{ \frac{1}{x}, \frac{1}{x-1},..., \frac{1}{x-n}}\) są liniowo niezależne w przestrzeni \(\displaystyle{ Q(x)}\) wszystkich funkcji wymiernych nad ciałem \(\displaystyle{ Q}\).
Sprawdzić czy funkcje \(\displaystyle{ \frac{1}{x}, \frac{1}{x-1},..., \frac{1}{x-n}}\) są liniowo niezależne w przestrzeni \(\displaystyle{ Q(x)}\) wszystkich funkcji wymiernych nad ciałem \(\displaystyle{ Q}\).
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Sprawdź liniową zależność funkcji
Z definicji sprawdź, czy \(\displaystyle{ \alpha_0 \frac{1}{x} + \alpha_1 \frac{1}{x-1} + ... + \alpha_n \frac{1}{x-n} = 0 \Rightarrow \alpha_0 , \alpha_1 , ... , \alpha_n = 0}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ \alpha_0 , ... , \alpha_n \in \mathbb{Q}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 lut 2014, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
Sprawdź liniową zależność funkcji
Nie wiem czy to dobrze rozumiem.
Jeśli wezmę \(\displaystyle{ x=2n; \alpha_0 = 2; \alpha_1 , ... , \alpha_{n-1} =0; \alpha_n = -1}\) to równanie:
\(\displaystyle{ \alpha_0 \frac{1}{x} + \alpha_1 \frac{1}{x-1} + ... + \alpha_n \frac{1}{x-n} = 0}\)
będzie spełnione nie tylko dla wszystkich współczynników \(\displaystyle{ \alpha_i = 0}\), czyli funkcje są zależne.
Tylko czy to przypadkiem nie ma działać dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\)? Bo wybranie 1 konkretnego raczej nie udowadnia czegokolwiek...
Jeśli wezmę \(\displaystyle{ x=2n; \alpha_0 = 2; \alpha_1 , ... , \alpha_{n-1} =0; \alpha_n = -1}\) to równanie:
\(\displaystyle{ \alpha_0 \frac{1}{x} + \alpha_1 \frac{1}{x-1} + ... + \alpha_n \frac{1}{x-n} = 0}\)
będzie spełnione nie tylko dla wszystkich współczynników \(\displaystyle{ \alpha_i = 0}\), czyli funkcje są zależne.
Tylko czy to przypadkiem nie ma działać dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\)? Bo wybranie 1 konkretnego raczej nie udowadnia czegokolwiek...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Sprawdź liniową zależność funkcji
Skoro równość
\(\displaystyle{ \alpha_0 \frac{1}{x} + \alpha_1 \frac{1}{x-1} + ... + \alpha_n \frac{1}{x-n} = 0}\)
ma zachodzić dla każdego \(\displaystyle{ x}\), to podstaw sobie w szczególności
np. \(\displaystyle{ x=n+1, x=n+2, \dots x=2n, x=2n+1}\). Otrzymasz układ jednorodny \(\displaystyle{ n+1}\) równań liniowych z \(\displaystyle{ n+1}\) niewiadomymi o niezerowym wyznaczniku głównym. Zatem jedynym rozwiązaniem tego układu będzie
\(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=\dots=\alpha_n=0}\)
Zresztą pewnie da się prościej. Można np. udowodnić tę niezależność liniową indukcyjnie po \(\displaystyle{ n}\).
\(\displaystyle{ \alpha_0 \frac{1}{x} + \alpha_1 \frac{1}{x-1} + ... + \alpha_n \frac{1}{x-n} = 0}\)
ma zachodzić dla każdego \(\displaystyle{ x}\), to podstaw sobie w szczególności
np. \(\displaystyle{ x=n+1, x=n+2, \dots x=2n, x=2n+1}\). Otrzymasz układ jednorodny \(\displaystyle{ n+1}\) równań liniowych z \(\displaystyle{ n+1}\) niewiadomymi o niezerowym wyznaczniku głównym. Zatem jedynym rozwiązaniem tego układu będzie
\(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=\dots=\alpha_n=0}\)
Zresztą pewnie da się prościej. Można np. udowodnić tę niezależność liniową indukcyjnie po \(\displaystyle{ n}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 lut 2014, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
Sprawdź liniową zależność funkcji
Przede wszystkim nie rozumiem dlaczego wybieramy kilka dowolnych \(\displaystyle{ x}\) i skoro dla nich zachodzi, to dla innych też?
Niestety nie miałem do tej pory wyznaczników, dlatego nie rozumiem tego rozwiązania.
Niestety nie miałem do tej pory wyznaczników, dlatego nie rozumiem tego rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Sprawdź liniową zależność funkcji
Ja mam taki pomysł: przypuśćmy, że dla pewnych \(\displaystyle{ a_0,\dots,a_n}\) zachodzi tożsamościowo
\(\displaystyle{ \frac{a_0}{x}+\frac{a_1}{x-1}+\dots+\frac{a_n}{x-n}=0}\)
Rozważ funkcję \(\displaystyle{ W(x)=x^{a_0}(x-1)^{a_1}\dots(x-n)^{a_n}}\) i popatrz czym jest \(\displaystyle{ \frac{W'(x)}{W(x)}}\)
Edit: poprawiłem literówkę
\(\displaystyle{ \frac{a_0}{x}+\frac{a_1}{x-1}+\dots+\frac{a_n}{x-n}=0}\)
Rozważ funkcję \(\displaystyle{ W(x)=x^{a_0}(x-1)^{a_1}\dots(x-n)^{a_n}}\) i popatrz czym jest \(\displaystyle{ \frac{W'(x)}{W(x)}}\)
Edit: poprawiłem literówkę
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 06:20 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Sprawdź liniową zależność funkcji
Wow! Jaki kapitalny pomysł...
seba174, skoro nie znasz wyznaczników, to przedstawię rozwiązanie indukcyjne - znacznie mniej eleganckie niż powyżej zasugerowana sztuczka, ale standardowe.
\(\displaystyle{ \textbf{1}^{\circ}}\) Dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy pokazać liniową niezależność
funkcji \(\displaystyle{ \frac 1 x}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{x-1}}\). Jeżeli dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in \RR\setminus\left\{ 0,1\right\}}\) jest \(\displaystyle{ \alpha_0 \frac 1 x+\alpha_{1}\frac{1}{x-1}=0}\),
to po wymnożeniu stronami dostajemy
\(\displaystyle{ (\alpha_0+\alpha_1)x-\alpha_0=0}\)
Jest to wielomian stopnia co najwyżej \(\displaystyle{ 2}\). Jeśli jest on więc tożsamościowo równy \(\displaystyle{ 0}\), to
jest wielomianem zerowym, czyli \(\displaystyle{ -\alpha_0=0 \wedge \alpha_0+\alpha_1=0}\). Zatem \(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=0}\).
\(\displaystyle{ \textbf{2}^{\circ}}\) Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) funkcje
\(\displaystyle{ \frac{1}{x},\dots \frac{1}{x-n}}\) są liniowo niezależne w \(\displaystyle{ \QQ(x)}\) nad \(\displaystyle{ \QQ}\)
Powiedzmy, że dla pewnych \(\displaystyle{ \alpha_0,\dots \alpha_{n+1} \in \QQ}\) jest
\(\displaystyle{ \alpha_0 \frac 1 x+\dots+\alpha_{n+1}\frac{1}{x-(n+1)}\equiv 0}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ x \neq 0, ... x \neq n+1}\). Wymnażając przez mianowniki dostajemy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n+1} \alpha_i \prod_{j=0; j \neq i}^{n+1}(x-i)\equiv 0}\)
Oczywiście jest to spełnione, gdy \(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=\dots=\alpha_{n+1}=0}\)
Teraz załóżmy, że \(\displaystyle{ \alpha_{n+1}=0}\), wówczas powyższe redukuje się do:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} \alpha_i \prod_{j=0; j \neq i}^{n}(x-j)\equiv 0}\)
ale to jest równoważne (w "naszej" dziedzinie) stwierdzeniu, że
\(\displaystyle{ \alpha_0\frac 1 x+\dots+\alpha_n \frac{1}{x-n}\equiv 0}\).
Zatem na mocy założenia indukcyjnego \(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=\dots=\alpha_n=0}\).
To teraz przypuśćmy nie wprost, że \(\displaystyle{ \alpha_{n+1}\neq 0}\). Mamy równość wielomianów:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} \alpha_i \prod_{j=0; j \neq i}^{n+1}(x-j)\equiv -\alpha_{n+1} \prod_{j=0}^{n}(x-j)}\)
dla \(\displaystyle{ x\neq 0, ... x \neq n+1}\), więc dla tych argumentów także (bo wielomian jest jednoznacznie określony przez swoje współczynniki, a tu współczynniki obu stron muszą być takie same, z uwagi na równość wielomianów dla nieskończenie wielu argumentów). Kładąc kolejno \(\displaystyle{ x=0, \dots x=n}\), dostajemy
\(\displaystyle{ \alpha_0 \prod_{j=1}^{n+1}(-j) =0\\\dots \\\alpha_{n} \prod_{j=1; j\neq n}^{n+1}(n-j)=0}\)
Stąd \(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=\dots=\alpha_n=0}\). Zatem wielomian zerowy (lewa strona) ma być równy wielomianowi, który z pewnością nie jest tożsamościowo równy \(\displaystyle{ 0}\)
(\(\displaystyle{ -\alpha_{n+1} \prod_{j=0}^{n}(x-j)}\); w tej części zakładamy bowiem \(\displaystyle{ \alpha_{n+1}\ne 0}\)). To jest sprzeczność, a zatem musi być
\(\displaystyle{ \alpha_{n+1}=0}\). Co kończy dowód.
seba174, skoro nie znasz wyznaczników, to przedstawię rozwiązanie indukcyjne - znacznie mniej eleganckie niż powyżej zasugerowana sztuczka, ale standardowe.
\(\displaystyle{ \textbf{1}^{\circ}}\) Dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy pokazać liniową niezależność
funkcji \(\displaystyle{ \frac 1 x}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{x-1}}\). Jeżeli dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in \RR\setminus\left\{ 0,1\right\}}\) jest \(\displaystyle{ \alpha_0 \frac 1 x+\alpha_{1}\frac{1}{x-1}=0}\),
to po wymnożeniu stronami dostajemy
\(\displaystyle{ (\alpha_0+\alpha_1)x-\alpha_0=0}\)
Jest to wielomian stopnia co najwyżej \(\displaystyle{ 2}\). Jeśli jest on więc tożsamościowo równy \(\displaystyle{ 0}\), to
jest wielomianem zerowym, czyli \(\displaystyle{ -\alpha_0=0 \wedge \alpha_0+\alpha_1=0}\). Zatem \(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=0}\).
\(\displaystyle{ \textbf{2}^{\circ}}\) Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) funkcje
\(\displaystyle{ \frac{1}{x},\dots \frac{1}{x-n}}\) są liniowo niezależne w \(\displaystyle{ \QQ(x)}\) nad \(\displaystyle{ \QQ}\)
Powiedzmy, że dla pewnych \(\displaystyle{ \alpha_0,\dots \alpha_{n+1} \in \QQ}\) jest
\(\displaystyle{ \alpha_0 \frac 1 x+\dots+\alpha_{n+1}\frac{1}{x-(n+1)}\equiv 0}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ x \neq 0, ... x \neq n+1}\). Wymnażając przez mianowniki dostajemy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n+1} \alpha_i \prod_{j=0; j \neq i}^{n+1}(x-i)\equiv 0}\)
Oczywiście jest to spełnione, gdy \(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=\dots=\alpha_{n+1}=0}\)
Teraz załóżmy, że \(\displaystyle{ \alpha_{n+1}=0}\), wówczas powyższe redukuje się do:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} \alpha_i \prod_{j=0; j \neq i}^{n}(x-j)\equiv 0}\)
ale to jest równoważne (w "naszej" dziedzinie) stwierdzeniu, że
\(\displaystyle{ \alpha_0\frac 1 x+\dots+\alpha_n \frac{1}{x-n}\equiv 0}\).
Zatem na mocy założenia indukcyjnego \(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=\dots=\alpha_n=0}\).
To teraz przypuśćmy nie wprost, że \(\displaystyle{ \alpha_{n+1}\neq 0}\). Mamy równość wielomianów:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} \alpha_i \prod_{j=0; j \neq i}^{n+1}(x-j)\equiv -\alpha_{n+1} \prod_{j=0}^{n}(x-j)}\)
dla \(\displaystyle{ x\neq 0, ... x \neq n+1}\), więc dla tych argumentów także (bo wielomian jest jednoznacznie określony przez swoje współczynniki, a tu współczynniki obu stron muszą być takie same, z uwagi na równość wielomianów dla nieskończenie wielu argumentów). Kładąc kolejno \(\displaystyle{ x=0, \dots x=n}\), dostajemy
\(\displaystyle{ \alpha_0 \prod_{j=1}^{n+1}(-j) =0\\\dots \\\alpha_{n} \prod_{j=1; j\neq n}^{n+1}(n-j)=0}\)
Stąd \(\displaystyle{ \alpha_0=\alpha_1=\dots=\alpha_n=0}\). Zatem wielomian zerowy (lewa strona) ma być równy wielomianowi, który z pewnością nie jest tożsamościowo równy \(\displaystyle{ 0}\)
(\(\displaystyle{ -\alpha_{n+1} \prod_{j=0}^{n}(x-j)}\); w tej części zakładamy bowiem \(\displaystyle{ \alpha_{n+1}\ne 0}\)). To jest sprzeczność, a zatem musi być
\(\displaystyle{ \alpha_{n+1}=0}\). Co kończy dowód.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Sprawdź liniową zależność funkcji
A jak już się człowiek wyśpi, to od razu widzi, że gdy \(\displaystyle{ a_k\neq 0}\), to
\(\displaystyle{ \lim_{x\to k} \frac{a_0}{x}+\frac{a_1}{x-1}+\dots+\frac{a_n}{x-n}=\pm\infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to k} \frac{a_0}{x}+\frac{a_1}{x-1}+\dots+\frac{a_n}{x-n}=\pm\infty}\)