Niech \(\displaystyle{ U_1 \ U_2}\) będą podprzestrzeniami \(\displaystyle{ w F^3}\) określonymi wzorami:
\(\displaystyle{ U_1=\left\{ (x,y,z) \in F^3 : x+y+z=0 \right\}}\)
\(\displaystyle{ U_2=\left\{ (x,y,z) \in F^3 : x=y \ y=-z\right\}}\)
Dla pierwszego z wczorajszą pomocą Kacperdev znalazłem dwa wektory które spełniają to równanie :
\(\displaystyle{ v_1=(1,0,-1) \ v_2=(1,-1,0)}\)
Teraz co do \(\displaystyle{ U_2}\) poszukuję wektora (jednego czy dwóch ? Bo jeśli jednego to będę miał wtedy trzy wektory w \(\displaystyle{ F^3}\)) Ale mam przecież dwa równania \(\displaystyle{ x-y=0 \ y+z=0}\). Wycinają mi one \(\displaystyle{ F^1}\) Czyli chyba potrzebuje jednego, niezależnego z wektorami z \(\displaystyle{ U_1}\) wektora aby przecięcie było \(\displaystyle{ \left\{ 0\right\}}\). Mam racje?
Jeśli chodzi o \(\displaystyle{ U_2}\) nie pasowałby tam wektor \(\displaystyle{ v=(1,1,-1)}\)?
Suma prosta podprzestrzeni.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma prosta podprzestrzeni.
Do \(\displaystyle{ U_2}\) poszukujesz tylu wektorów, ile jest ich w bazie. To wynika z opisu, nie ze zgadywania.
Masz rację, że wycinają one \(\displaystyle{ F^1}\).
Wektor \(\displaystyle{ v}\) pasuje. Widać również, że jest liniowo niezależny z pozostałymi, bo nie spełnia on układu opisującego \(\displaystyle{ U_1}\).
Masz rację, że wycinają one \(\displaystyle{ F^1}\).
Wektor \(\displaystyle{ v}\) pasuje. Widać również, że jest liniowo niezależny z pozostałymi, bo nie spełnia on układu opisującego \(\displaystyle{ U_1}\).