Podać bazę podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Podać bazę podprzestrzeni

Post autor: max123321 »

Podać bazę podprzestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{K} ^{2n}}\) opisanej \(\displaystyle{ n+1}\) równaniami:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_1+x_2+...+x_n=0\\x_2+x_3+...+x_{n+1}=0\\...\\x_{n+1}+x_{n+1}+...+x_{2n}=0\end{cases}}\)

Przeliczyłem to i baza wychodzi mi jako zbiór \(\displaystyle{ n-1}\) wektorów takiej postaci:
\(\displaystyle{ \left\{ \left( -1,1,0,0,0,0,...,0,-1\right),}\)
\(\displaystyle{ \left( -1,0,1,0,0,0,...,0,-1\right),}\)
\(\displaystyle{ \left(-1,0,0,1,0,0,...,0,-1\right),}\)
\(\displaystyle{ \left( -1,0,0,0,1,0,...,0,-1\right),}\)
\(\displaystyle{ ,...,}\)
\(\displaystyle{ \left( -1,0,0,0,0,0,...,0,1,-1\right) \right\}}\).
Dobrze?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2016, o 08:09 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mmaciejewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2013, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 3 razy

Podać bazę podprzestrzeni

Post autor: mmaciejewski »

Skoro już rozwiązałe(a)ś równanie, wystarczy sprawdzić, czy dobrze. Rozumiem, że z tym jest problem. Wyjaśniam, jak to zrobić.
Równania w tym układzie są niewątpliwie liniowo niezależne, więc wyznaczają podprzestrzeń wymiaru \(\displaystyle{ 2n-(n+1)=n-1}\). Należy więc znaleźć \(\displaystyle{ n-1}\) wektorów liniowo niezależnych, które należą do tej podprzestrzeni, a więc spełniają równanie. Należy więc sprawdzić dwie rzeczy:
  • czy te znalezione wektory są liniowo niezależne;
  • czy spełniają ten układ.
Pobieżna analiza skłania mnie do następujących wniosków:
  • Po pierwsze mam wrażenie, że tych wektorów jest \(\displaystyle{ 2n-2}\).
  • Po drugie są one liniowo niezależne.
  • Po trzecie, nie spełniają one tego układu.
-- 26 lis 2016, o 19:57 --Przyjrzałem się temu układowi i podpowiadam:
Jeśli odejmie się równanie \(\displaystyle{ i+1}\) od równania \(\displaystyle{ i}\), to dostanie się, że \(\displaystyle{ x_i=x_{n+i}}\) dla \(\displaystyle{ 1\leq i\leq n}\). Te równania wraz z na przykład pierwszym tworzą łatwiejszy układ równań równoważnych.
ODPOWIEDZ