Opisać równaniami
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Opisać równaniami
Niech \(\displaystyle{ \alpha _1=\left( 1,1,1\right) , \alpha _2=\left( 1,2,3\right) , \beta _1=\left(1,-1,1 \right) , \beta _2=\left( 4,1,2\right)}\). Opisać \(\displaystyle{ \Lin\left( \alpha _1,\alpha _2\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \Lin\left( \beta _1,\beta _2\right)}\) równaniami.
No i tu na ćwiczeniach była omawiana metoda, której do końca nie rozumiem. Może ktoś podać metodę jak się to wyznacza i uzasadni dlaczego to jest poprawna metoda?
No i tu na ćwiczeniach była omawiana metoda, której do końca nie rozumiem. Może ktoś podać metodę jak się to wyznacza i uzasadni dlaczego to jest poprawna metoda?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2016, o 23:04 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Opisać równaniami
\(\displaystyle{ \Lin A}\) - to jest liniowa powłoka. (span)
\(\displaystyle{ \Lin\left( \alpha _1,\alpha _2\right)}\) to przestrzen wszystkich kombinacji liniowych wektorów \(\displaystyle{ \alpha_1,\alpha_2}\)
\(\displaystyle{ \Lin\left( \alpha _1,\alpha _2\right)}\) to przestrzen wszystkich kombinacji liniowych wektorów \(\displaystyle{ \alpha_1,\alpha_2}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Opisać równaniami
Skoro piszesz \(\displaystyle{ lin \{ v_{1}, v_{2} \}}\) to musiało być, bo to jest właśnie powłoka liniowa.
No ale może po prostu nazywaliście to podprzestrzenią rozpiętą na wektorach \(\displaystyle{ v_{1}, v_{2}}\).
Powłoka liniowa danego zbioru wektorów, to zbiór wszystkich kombinacji liniowych wektorów z tego zbioru.
O co chodzi?
Jeśli mamy zbiory złożone z dwóch wektorów, to bierzemy pierwszy wektor z danego zbioru, mnożymy go przez skalar, a potem dodajemy do niego drugi wektor pomnożony przez drugi skalar. Dla większej ilości wektorów - analogicznie.
Potrafisz to zapisać równaniem?
No ale może po prostu nazywaliście to podprzestrzenią rozpiętą na wektorach \(\displaystyle{ v_{1}, v_{2}}\).
Powłoka liniowa danego zbioru wektorów, to zbiór wszystkich kombinacji liniowych wektorów z tego zbioru.
O co chodzi?
Jeśli mamy zbiory złożone z dwóch wektorów, to bierzemy pierwszy wektor z danego zbioru, mnożymy go przez skalar, a potem dodajemy do niego drugi wektor pomnożony przez drugi skalar. Dla większej ilości wektorów - analogicznie.
Potrafisz to zapisać równaniem?
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Opisać równaniami
Czyli to trzeba przyrównać do tego:
\(\displaystyle{ a\left( 1,1,1\right)+b\left( 1,2,3\right)=\left( x _1,x _2,x _3\right)}\)
,gdzie \(\displaystyle{ \left( x _1,x _2,x _3\right)}\) to dowolny wektor z tej powłoki, tak?
\(\displaystyle{ a\left( 1,1,1\right)+b\left( 1,2,3\right)=\left( x _1,x _2,x _3\right)}\)
,gdzie \(\displaystyle{ \left( x _1,x _2,x _3\right)}\) to dowolny wektor z tej powłoki, tak?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Opisać równaniami
\(\displaystyle{ a+b=x_{1}}\) - pierwsze równanie
Równania powstają z przyrównania współrzędnych.
Równania powstają z przyrównania współrzędnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Opisać równaniami
Z tego otrzymamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=x _1\\a+2b=x _2\\a+3b=x _3\end{cases}}\)
Ale z tego ma wyjść jedno równanie więc jak je dostać?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=x _1\\a+2b=x _2\\a+3b=x _3\end{cases}}\)
Ale z tego ma wyjść jedno równanie więc jak je dostać?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Opisać równaniami
\(\displaystyle{ a=x_{1}-b}\)
\(\displaystyle{ b+x_{1}+2b =x_{2}}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{x_{2}-x_{1}}{3}}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{x_{2}-x_{1}}{3} + x_{1} = x_{3}}\).
I przekształcamy to ostatnie równanie.
\(\displaystyle{ b+x_{1}+2b =x_{2}}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{x_{2}-x_{1}}{3}}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{x_{2}-x_{1}}{3} + x_{1} = x_{3}}\).
I przekształcamy to ostatnie równanie.