Znaleźć podprzestrzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Znaleźć podprzestrzeń
Znaleźć podprzestrzeń \(\displaystyle{ \left( \ZZ _{2} \right) ^{3}}\)opisaną równaniem
\(\displaystyle{ \left\{ x _{3} =0\right\}=\left\{ \left( 1,0,0\right),\left( 0,1,0\right),\left( 0,0,0\right),\left( 1,1,0\right) \right\}}\)
Co to znaczy znaleźć podprzestrzeń? Znaleźć jej bazę? Jak to tutaj zrobić?
\(\displaystyle{ \left\{ x _{3} =0\right\}=\left\{ \left( 1,0,0\right),\left( 0,1,0\right),\left( 0,0,0\right),\left( 1,1,0\right) \right\}}\)
Co to znaczy znaleźć podprzestrzeń? Znaleźć jej bazę? Jak to tutaj zrobić?
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Znaleźć podprzestrzeń
Tak, trzeba znaleźć bazę. W tym przypadku możesz napisać, że jest to podprzestrzeń generowana przez \(\displaystyle{ \left\{ (1,0,0),(0,1,0)\right\}}\).
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Znaleźć podprzestrzeń
Bo dobierając odpowiednie skalary, za pomocą tych dwóch wektorów możesz otrzymać dwa pozostałe. Zerowy to po prostu któryś minus ten sam. A jak dodasz pierwszy z drugim to wyjdzie ten ostatni.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2016, o 23:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: po prostu.
Powód: Poprawa wiadomości: po prostu.
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 98 razy
Znaleźć podprzestrzeń
Nie jest to prawda. Prawdą jest za to, że układ wektorów jest liniowo zależny wtedy i tylko wtedy, gdy jeden z wektorów jest kombinacją liniową pozostałych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Znaleźć podprzestrzeń
No, ale jak? Weźmy sobie wektory: \(\displaystyle{ \left( 1,0\right),\left( 0,1\right),\left( 1,1\right)}\)
To, który jest kombinacją liniową pozostałych?? Przecież dowolny z nich jest kombinacją pozostałych.
To, który jest kombinacją liniową pozostałych?? Przecież dowolny z nich jest kombinacją pozostałych.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Znaleźć podprzestrzeń
Wszystko zależy w jakiej jesteśmy przestrzeni i jakie to są wektory, np. wektory \(\displaystyle{ (1,0,0), (0,1,0), (0,0,1)}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) jak najbardziej są lin. niezależne.