Czy są podprzestrzeniami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Czy są podprzestrzeniami

Post autor: max123321 »

Czy są podprzestrzeniami liniowymi przestrzeni funkcji ciągłych \(\displaystyle{ f:\RR \rightarrow \RR}\):
a)Wielomiany
b)Funkcje spełniające \(\displaystyle{ f\left( 0\right)=1}\)
c)Funkcje spełniające \(\displaystyle{ f\left( 1\right)=0}\)
d)Funkcje spełniające \(\displaystyle{ f\left( x\right)>0}\) dla \(\displaystyle{ x>0}\)

No to a) jest podprzestrzenią bo spełnia oba warunki. Suma wielomianów jest wielomianem i iloczyn wielomianu przez liczbę jest wielomianem.
b)Nie jest bo suma dowolnych funkcji dających w zerze jeden, da nam w zerze 2.
c)Jest bo spełnia dwa warunki, suma takich funkcji dalej da w jedynce zero i iloczyn funkcji przez skalar znowu da w jedynce zero.
d)Nie jest bo jeśli weźmiemy skalar \(\displaystyle{ -1}\) i wymnożymy przez funkcję to dostaniemy funkcję, która jest poniżej zera dla iksów większych od zera.

Dobrze?
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Czy są podprzestrzeniami

Post autor: squared »

Tak, wszystko dobrze.

W szczególności b można odrzucić, bo element zerowy nie należy do podprzestrzeni.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Czy są podprzestrzeniami

Post autor: max123321 »

Jak to? Dlaczego element zerowy nie należy do podprzestrzeni?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Czy są podprzestrzeniami

Post autor: Kacperdev »

Co byłoby wektorem zerowym tej przestrzeni?
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Czy są podprzestrzeniami

Post autor: max123321 »

No funkcja stale równa zeru.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Czy są podprzestrzeniami

Post autor: Kacperdev »

no własnie.
to stoi w sprzeczność z warunkiem na przestrzeń w podpunkcie b).
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Czy są podprzestrzeniami

Post autor: max123321 »

Aha racja, spojrzałem pomyłkowo na podpunkt c)
ODPOWIEDZ