Udowodnić, że każdy wektor

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Udowodnić, że każdy wektor

Post autor: max123321 »

Udowodnić, że każdy wektor przestrzeni \(\displaystyle{ \CC ^{4}}\) rozpiętej na wektorach
\(\displaystyle{ \left( i,1,-i,-1\right),\left( i,-i,1,-1\right),\left( 1,0,0,-1\right)}\) spełnia warunek:
\(\displaystyle{ x _1+x _2+x _3+x _4=0}\), ale nie każdy \(\displaystyle{ x _4=0}\)

No to chyba bierzemy po prostu dowolny wektor z tej przestrzeni i on jest takiej postaci:
\(\displaystyle{ \alpha \left( i,1,-i,-1\right)+\beta \left( i,-i,1,-1\right)+ \gamma \left( 1,0,0,-1\right)=
\left( \alpha i+\beta i+\gamma,\alpha-\beta i,-\alpha i+\beta,-\alpha-\beta-\gamma\right)}\)

Czyli \(\displaystyle{ \alpha i+\beta i+\gamma+\alpha-\beta i-\alpha i+\beta-\alpha-\beta-\gamma=0}\) czyli spełnia ten pierwszy. Natomiast drugi to weźmy se wektor \(\displaystyle{ \left( 1,0,0,-1\right)}\) on należy do tej przestrzeni bo to jeden z wektorów rozpinających, a czwartą współrzędną ma różną od zera czyli nie spełnia. Dobrze?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Udowodnić, że każdy wektor

Post autor: bartek118 »

Tak.
ODPOWIEDZ