Metoda Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Olka97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2013, o 19:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Metoda Gaussa

Post autor: Olka97 »

Podaj warunki istnienia rozwiązań i rozwiąż układ równań metodą Gaussa:

\(\displaystyle{ \begin{cases} ax-by=b-a \\ a^2x-b^2y=a-b \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, o 20:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Metoda Gaussa

Post autor: Peter Zof »

Tak więc z czym jest problem?
Olka97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2013, o 19:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Metoda Gaussa

Post autor: Olka97 »

Nie potrafię sprowadzić macierzy do postaci schodkowej w tym przypadku
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Metoda Gaussa

Post autor: Peter Zof »

Być może masz problem z powodu, że pojawiają się parametry. Proponuje podstawić za \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) konkretne wartości, przykładowo \(\displaystyle{ a=2}\) oraz \(\displaystyle{ b=3}\), rozwiązać i postarać się zauważyć ogólną prawidłowość
ODPOWIEDZ