Rozwiąż równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
galezovsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2016, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Rozwiąż równanie

Post autor: galezovsky »

Czy ktoś mógłby rozwiązać to równanie, ponieważ nie wiem czy zrobiłem dobrze?

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}3&3&3&3\\3&1-x&4&4\\-3&-3&4&5\\6&6&6&2-x\end{array}\right|=0}\)

Dodam, że Mi wyszło
x = -2
x = -4
miodzio1988

Rozwiąż równanie

Post autor: miodzio1988 »

Sprawdz na kalkulatorze/ w necie czy te liczby dają wyznacznik równy zero, jak tak to jest ok, jak nie to podaj co dany program podaje
galezovsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2016, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Rozwiąż równanie

Post autor: galezovsky »

W jaki sposób to sprawdzić na kalkulatorze?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Premislav »

Mój kalkulator to liczy, gdy mu złożę ofiarę całopalną z byka.

A tak na serio:


To pozwala Ci sprawdzić, czy te dwie liczby są pierwiastkami, a więcej nie będzie, bo "Twój" wyznacznik jako funkcja \(\displaystyle{ x}\) jest wielomianem stopnia nie większego niż \(\displaystyle{ 2}\)
i łatwo widać, że nie jest wielomianem zerowym (by to stwierdzić, wystarczy wskazać jedną liczbę, dla której się nie zeruje).
ODPOWIEDZ