Wykazać, że istnieje układ

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3421
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 996 razy
Pomógł: 3 razy

Wykazać, że istnieje układ

Post autor: max123321 »

Niech \(\displaystyle{ V}\) będzie przestrzenią liniową wymiaru \(\displaystyle{ n}\). Wykazać, że dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ k \le n+1}\) istnieje w \(\displaystyle{ V}\) układ liniowo zależny \(\displaystyle{ \alpha _{1},...,\alpha _{k}}\) taki, że każdy jego podukład właściwy jest liniowo niezależny.


Tutaj to już wogóle nie mam pomysłu.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22257
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3763 razy

Wykazać, że istnieje układ

Post autor: a4karo »

Myślę, że chcesz złapać za dużo srok...
Wsk. weż bazę i rozszerz ją o jeden wektor, który ma w tej bazie wszystkie współrzędne niezerowe.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3421
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 996 razy
Pomógł: 3 razy

Wykazać, że istnieje układ

Post autor: max123321 »

Ta chyba widzę. Można wziąć bazę standardową zero-jedynkową i wektor \(\displaystyle{ \left( 1,1,1,....,1)\right)}\), mający same jedynki. Wtedy układ ten jest zależny i po usunięciu tego wektora jedynkowego dostajemy niezależną bazę, a po usunięciu któregoś z wektorów bazowych, możemy poprzez kombinację liniową uzyskać usunięty wektor przez odjęcie od wektora jedynkowego wszystkie pozostałe wektory.

Tak jest dobrze?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22257
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3763 razy

Wykazać, że istnieje układ

Post autor: a4karo »

jest ok
ODPOWIEDZ