Rozwiąż układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
beennia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2016, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: beennia13 »

Rozwiąż układ równań - wzorami Cramera, układem macierzowym

1. \(\displaystyle{ \begin{cases} 6x+5y-z=2\\4x+6y+2z=3\end{cases}}\)

2. \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z=3\\-2x+2y+3z=3\\-x+3y+4z=6 \end{array}}\)

3. \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z=0\\2x+y+z=1\\x+y+z=-4 \end{array}}\)


Dziękuję
miodzio1988

Rozwiąż układ równań

Post autor: miodzio1988 »

A gdzie się gubisz?
beennia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2016, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: beennia13 »

Pierwsze równanie nie wiem jak wykonać ;/

W drugim wychodzi mi \(\displaystyle{ x=-51}\), \(\displaystyle{ y=9}\), \(\displaystyle{ z=6}\) i jak sprawdzam to źle coś liczę ;/
Ostatnio zmieniony 12 lis 2016, o 17:53 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Rozwiąż układ równań

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż jak liczysz
beennia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2016, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: beennia13 »

1.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&5&-1\\4&6&2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ A=\left|\begin{array}{ccc}6&5&-1\\4&6&2\end{array}\right|}\) dopisuje I i II kolumnę \(\displaystyle{ = 68}\)

Później zamieniam pierwsza kolumnę \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2\\3\end{array}\right|}\)
wychodzi \(\displaystyle{ \frac{8}{17}}\)
I dalej podobnie zamieniam drugą kolumnę, wychodzi \(\displaystyle{ 39}\), trzecią wychodzi \(\displaystyle{ 109}\)

I zonk
Ostatnio zmieniony 12 lis 2016, o 17:52 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Rozwiąż układ równań

Post autor: miodzio1988 »

od kiedy to można liczyć wyznaczniki z macierzy niekwadratowych?
beennia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2016, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: beennia13 »

Nie wiedziałam jak liczyć w tym przypadku, w przykładzie 2 i 3 liczyłam tak jak wyżej i też błędne wyniki
miodzio1988

Rozwiąż układ równań

Post autor: miodzio1988 »

w 2 i 3 masz kwadratowe macierze, naucz się zatem liczyć wyznaczniki macierzy

Zad 3 od razu widać, że jest sprzeczny, pokaż jak to robisz
beennia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2016, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: beennia13 »

To jak policzyć w pierwszym przypadku ?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: Kacperdev »

tw kroneckera capellego.
Zauważ, że rząd macierzy głównej jest równy \(\displaystyle{ 2}\). Rozszerzonej także.
Zatem układ ma rozwiązanie i jest zależny od jednego parametru.
Możesz np. \(\displaystyle{ z}\) sparametryzować.

i teraz juz dowolność. Możesz tego zeta przerzucić na druga strone i masz juz cramerowski układ lub eliminacja gaussa
beennia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2016, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: beennia13 »

Wyznacznik macierzy w 2 przykładzie wyjdzie 20 ?
miodzio1988

Rozwiąż układ równań

Post autor: miodzio1988 »

Nie, wyjdzie zero
beennia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2016, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: beennia13 »

2. \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z=3\\-2x+2y+3z=3\\-x+3y+4z=6 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ \det A= -2}\)

\(\displaystyle{ A _{x}= - 51}\)

\(\displaystyle{ A _{y}=-18}\)

\(\displaystyle{ A _{z}= 9}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2016, o 00:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Rozwiąż układ równań

Post autor: miodzio1988 »

No i zle. \(\displaystyle{ DetA=0}\)
beennia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2016, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: beennia13 »

No tak, przepraszam wychodzi \(\displaystyle{ 0}\).

I co teraz skoro \(\displaystyle{ \det=0}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2016, o 00:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ