działania na różno wymiarowych wektorach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zxcvbnmqwertyuiop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 18 maja 2014, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

działania na różno wymiarowych wektorach

Post autor: zxcvbnmqwertyuiop »

Czy można wykonywać działania na wektorach o róznych wymiarach np.
\(\displaystyle{ a=2e _{1}+2e _{2}+2e _{3}}\)
\(\displaystyle{ b=1e _{1}+1e _{3}}\)
\(\displaystyle{ a+b=3e _{1}+2e _{2}+3e _{3}}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

działania na różno wymiarowych wektorach

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ b=1e_1+0e_2+1e_3}\)

Uwazaj, bo sie zero na ciebie pogniewa
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

działania na różno wymiarowych wektorach

Post autor: yorgin »

Jeżeli \(\displaystyle{ e_i}\) klasycznie oznaczają i-te wektory bazy kanonicznej \(\displaystyle{ \RR^n}\), to wektory \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są elementami tej samem przestrzeni (a więc mają tyle samo współrzędnych, ,,wymiarów'), więc można je spokojnie dodawać.
ODPOWIEDZ