Równania macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kompatybilnaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 16 sie 2016, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 3 razy

Równania macierzowe

Post autor: kompatybilnaa »

Rozwiąż równanie macierzowe
a) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&4\\3&2\end{array}\right] \cdot x= \left[\begin{array}{ccc}4&5\\1&-7\end{array}\right]}\)
b) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&2\\3&4\end{array}\right]\cdot x \cdot\left[\begin{array}{ccc}2&3\\4&5\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}1&0\\-3&2\end{array}\right]}\)
c) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-1&0\\3&1&5\\0&-1&2\end{array}\right] \cdot x= \left[\begin{array}{ccc}1\\0\\4\end{array}\right]}\)
Bardzo proszę też o rozwiązanie za pomocą liter np. \(\displaystyle{ X=B \cdot A^{-1}}\)
Ostatnio zmieniony 3 lis 2016, o 18:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
miodzio1988

Równania macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

Rozwiązań nie dostaniesz, pierwsze pomnóż stronami przez macierz odwrotną, jaką?
kompatybilnaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 16 sie 2016, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 3 razy

Równania macierzowe

Post autor: kompatybilnaa »

Pierwsze pomnożyłam przez przez odwrotną macierz A z prawej strony, ostatni przykład przez macierz odwrotną A z lewej, ale w podpunkcie b) coś mi nie wychodzi. Miałam pomysł żeby \(\displaystyle{ x=A^{-1} \cdot C \cdot B^{-1}}\), ale po sprawdzeniu wychodzi zupełnie inny wynik i nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
miodzio1988

Równania macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

Pomysł jest ok, robisz błędy rachunkowe
ODPOWIEDZ