Układ liniowo niezależny
-
- Użytkownik
- Posty: 3423
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 998 razy
- Pomógł: 3 razy
Układ liniowo niezależny
Niech \(\displaystyle{ \alpha _{1},...,\alpha _{k}}\) będzie liniowo niezależnym układem wektorów przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) i niech \(\displaystyle{ \beta \in V}\). Wykazać, że
\(\displaystyle{ \beta \in lin\left( \alpha _{1},...,\alpha _{k}\right) \Leftrightarrow}\) Układ \(\displaystyle{ \alpha _{1},...,\alpha _{k},\beta}\) jest liniowo zależny.
Niby znam definicję i wydaje mi się, że mniej więcej wiem o chodzi, ale jakoś nie potrafię tego wykazać. Jak to ugryźć?
\(\displaystyle{ \beta \in lin\left( \alpha _{1},...,\alpha _{k}\right) \Leftrightarrow}\) Układ \(\displaystyle{ \alpha _{1},...,\alpha _{k},\beta}\) jest liniowo zależny.
Niby znam definicję i wydaje mi się, że mniej więcej wiem o chodzi, ale jakoś nie potrafię tego wykazać. Jak to ugryźć?
Układ liniowo niezależny
Znów moja uwaga o zmęczeniu. Rano zrobisz to bez problemu. To naprawdę łatwe.
-
- Użytkownik
- Posty: 3423
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 998 razy
- Pomógł: 3 razy
Układ liniowo niezależny
Wstałem rano i wcale nie jest lepiej hehe.
Próbuję tak:
\(\displaystyle{ \beta= \sum_{i=1}^{k}a _{i}\alpha _{i}}\)
Zatem mamy:
\(\displaystyle{ b _{1}\alpha _{1}+...+b _{k}\alpha _{k}+\beta _{k+1}\left( a _{1}\alpha _{1}+...+a _{k}\alpha _{k} \right)=0}\)
I trzeba tu wykazać, że nie wszystkie współczynniki \(\displaystyle{ b _{i}}\) są równe zero. Ale jednak nie wiem jak to zrobić. I nie wiem czy ta droga jest w ogóle dobra. Ktoś coś?
Próbuję tak:
\(\displaystyle{ \beta= \sum_{i=1}^{k}a _{i}\alpha _{i}}\)
Zatem mamy:
\(\displaystyle{ b _{1}\alpha _{1}+...+b _{k}\alpha _{k}+\beta _{k+1}\left( a _{1}\alpha _{1}+...+a _{k}\alpha _{k} \right)=0}\)
I trzeba tu wykazać, że nie wszystkie współczynniki \(\displaystyle{ b _{i}}\) są równe zero. Ale jednak nie wiem jak to zrobić. I nie wiem czy ta droga jest w ogóle dobra. Ktoś coś?
Układ liniowo niezależny
Pierwszy wzór jest najważniejszy. Przenieś wszystko na lewo. Który współczynnik na pewno nie jest zerem?
Wy, studenci, macie wspaniały talent do doskonałego skomplikowania rzeczy najprostszych. Ale druga prawda jest taka, że aby widzieć prostotę, trzeba doświadczenia. Wczoraj napisałem żonie w kilka sekund rozwiązanie pewnego zadania z forum. Pyta: skąd ty to wiesz? Niby napisałeś, a dla mnie to czarna magia. Z doświadczenia - odpowiadam.
Wy, studenci, macie wspaniały talent do doskonałego skomplikowania rzeczy najprostszych. Ale druga prawda jest taka, że aby widzieć prostotę, trzeba doświadczenia. Wczoraj napisałem żonie w kilka sekund rozwiązanie pewnego zadania z forum. Pyta: skąd ty to wiesz? Niby napisałeś, a dla mnie to czarna magia. Z doświadczenia - odpowiadam.
-
- Użytkownik
- Posty: 3423
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 998 razy
- Pomógł: 3 razy
Układ liniowo niezależny
Dlatego próbuję zdobyć doświadczenie .
Czyli mówisz, żebym się popatrzył na to:
\(\displaystyle{ \beta-a _{1}\alpha _{1}-...-a _{k}\alpha _{k}=0}\)
Tylko nie wiem, który współczynnik będzie różny od zera, \(\displaystyle{ \beta}\) ?
Czyli mówisz, żebym się popatrzył na to:
\(\displaystyle{ \beta-a _{1}\alpha _{1}-...-a _{k}\alpha _{k}=0}\)
Tylko nie wiem, który współczynnik będzie różny od zera, \(\displaystyle{ \beta}\) ?
Układ liniowo niezależny
No to masz pytanie z Teleranka: po wodzie pływa, kaczka się nazywa. Co to za zwierzę? Celowo nie podaję bezpośredniej odpowiedzi na Twoje pytanie. Patrz!!!
Potem podyskutujemy o innym warunku równoważnym liniowej zależności.
Potem podyskutujemy o innym warunku równoważnym liniowej zależności.
-
- Użytkownik
- Posty: 3423
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 998 razy
- Pomógł: 3 razy
Układ liniowo niezależny
No pewnie ten \(\displaystyle{ \beta}\) tak?
Wiem, że \(\displaystyle{ a _{1}\alpha _{1}+...+a _{k}\alpha _{k}=0}\) wtedy i tylko wtedy, gdy wszystkie współczynniki są równe zeru, ale jak z tego coś wywnioskować?
Wiem, że \(\displaystyle{ a _{1}\alpha _{1}+...+a _{k}\alpha _{k}=0}\) wtedy i tylko wtedy, gdy wszystkie współczynniki są równe zeru, ale jak z tego coś wywnioskować?
Układ liniowo niezależny
Przecież w równaniu \(\displaystyle{ \beta-\sum_{i=1}^ka_i\alpha_i=0}\) masz istotę rzeczy: wektor zerowy jest kombinacją liniową wektorów \(\displaystyle{ \alpha_1,\dots,\alpha_n,\beta}\) i nie wszystkie skalary są równe zeru. Cóż to oznacza?
Udzieliłem odpowiedzi na pytanie z Teleranka.
Udzieliłem odpowiedzi na pytanie z Teleranka.
-
- Użytkownik
- Posty: 3423
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 998 razy
- Pomógł: 3 razy
Układ liniowo niezależny
No oznacza, że układ \(\displaystyle{ \alpha_1,\dots,\alpha_n,\beta}\) jest liniowo zależny. Ale mnie zastanawia skąd wiesz, że nie wszystkie skalary są równe zeru?
Układ liniowo niezależny
Czasem rzeczy najprostsze są zakryte. Trzeba otworzyć oczy, aby je dostrzec.