Dowody rownania rozniczkowe i roznicowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dagaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 paź 2016, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Dowody rownania rozniczkowe i roznicowe

Post autor: dagaa »

Hej. Dostaliśmy takie dwa dowody na wykładzie i nie wiem za bardzo jak je dowieść.
1. Udowodnij, że \(\displaystyle{ \dim(GS _{hom}=1 )}\)
2. Udowodnij, że \(\displaystyle{ y _{1} \in GS _{nhom}}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, o 20:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Dowody rownania rozniczkowe i roznicowe

Post autor: yorgin »

Myślę, że właściwym pierwszym krokiem byłoby wyjaśnienie wszystkich oznaczeń:

\(\displaystyle{ GS_{hom}=?}\)

\(\displaystyle{ GS_{nhom}=?}\)

\(\displaystyle{ y_1=?}\)
dagaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 paź 2016, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Dowody rownania rozniczkowe i roznicowe

Post autor: dagaa »

Pokaż, że \(\displaystyle{ y_1}\) jest rozwiązaniem równania liniowego, gdzie
\(\displaystyle{ y _{1}= e ^{-P} \cdot \int_{}^{} (f(x) \cdot e ^{P} )dx}\)
gdzie \(\displaystyle{ P(x) =p \cdot x}\)
a \(\displaystyle{ f(x)}\) jest funkcją od \(\displaystyle{ x}\) stojącą po prawiej stronie równania liniowego postaci
\(\displaystyle{ y' +py = f}\)
\(\displaystyle{ p}\)- stała

\(\displaystyle{ GS _{hom}}\) to rozwiązania równania liniowego jednorodnego
\(\displaystyle{ GS _{nhom}}\) rozwiązania równania liniowego niejednorodnego
Ostatnio zmieniony 2 lis 2016, o 07:23 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błędy i braki w LaTeX-u.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Dowody rownania rozniczkowe i roznicowe

Post autor: yorgin »

Dla dowodu dwójki sprawdź, że funkcja \(\displaystyle{ y_1}\) spełnia równanie różniczkowe.

Dla dowodu jedynki - jak wygląda rozwiązanie ogólne problemu liniowego jednorodnego? Powinno ono być zależne od jakiegoś parametru lub stałej. To zależenie właśnie oddaje wymiar.
ODPOWIEDZ