Czy istnieje przestrzeń liniowa \(\displaystyle{ V}\) nad ciałem liczb rzeczywistych zawierająca niezerową podprzestrzeń złożoną ze skończonej liczby wektorów?
O co ty chodzi?
Przestrzeń liniowa
Przestrzeń liniowa
A jak myślisz? Pytanie jest postawione wręcz łopatologicznie. Jeśli mamy podprzestrzeń niezerową, to istnieje w niej niezerowy wektor \(\displaystyle{ v}\). Skorzystaj z warunku równoważnego bycia podprzestrzenią. Czy są jakieś inne wektory, które muszą należeć do tej podprzestrzeni?
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Przestrzeń liniowa
Aha no podprzestrzeń spełnia dwa warunki:
Dla każdych \(\displaystyle{ \alpha,\beta \in W}\)
\(\displaystyle{ \alpha +\beta \in W}\) i
\(\displaystyle{ a\alpha \in W}\)
No to jeśli jakiś niezerowy wektor należy to musi należeć też wektor będący sumą, który jest różny od tego wektora niezerowego. Musi też należeć wektor będący sumą tego niezerowego i tej sumy itd. Poza tym też z uwagi na drugi warunek każdy wektor będący przemnożeniem tego wektora przez liczbę rzeczywistą musi należeć, a, że liczb rzeczywistych jest nieskończenie wiele to będzie nieskończenie wiele wektorów należących do tej podprzestrzeni. Czyli nie może istnieć ta przestrzeń. Zgadza się?
Dla każdych \(\displaystyle{ \alpha,\beta \in W}\)
\(\displaystyle{ \alpha +\beta \in W}\) i
\(\displaystyle{ a\alpha \in W}\)
No to jeśli jakiś niezerowy wektor należy to musi należeć też wektor będący sumą, który jest różny od tego wektora niezerowego. Musi też należeć wektor będący sumą tego niezerowego i tej sumy itd. Poza tym też z uwagi na drugi warunek każdy wektor będący przemnożeniem tego wektora przez liczbę rzeczywistą musi należeć, a, że liczb rzeczywistych jest nieskończenie wiele to będzie nieskończenie wiele wektorów należących do tej podprzestrzeni. Czyli nie może istnieć ta przestrzeń. Zgadza się?
Przestrzeń liniowa
Tak. Wystarczy mnożenie przez skalary. Jeśli należy jeden wektor, to i cała prosta przez niego generowana.